2013-03-07 19:09:16• hírek • Kocsis Zoltán

Kígyók, patkányok, kóbor kutyák és hajléktalanok terrorja a Hunyadi utcán

„Még közel sincs nyár, de máris kezdik", panaszolja az egyik lakó. Mégis mit és kik kezdik? , jön a logikus, egyben laikus kérdés. „Hát a hajléktalanok! Az ordibálást, a kiabálást", jön az ott lakók számára egyértelmű felelet. Szatmárnémetiben, a Hunyadi (Corvinilor) utca 5. szám alatti tömbház udvarán vagyunk. A két épület alig néhány éve épült, csinos zöldövezet van az udvaron, szépen karban tartott garázsok, lépcsőház. Bejutni csak kaputelefon igénybevételével lehet. Na meg az egykori székgyár udvara felől, átmászva a kerítésen. „Szögesdrótot tettünk a kerítésre, rózsát ültettünk mellé, de nem sokat használ", panaszkodik az egyik lakó.

Mindezt alátámasztja, hogy a közelmúltban valaki megpróbált betörni az egyik pincébe is - szerencsére az ajtó bírta a feszítést. A lépcsőház sarkában található ürülék viszont arról tanúskodik, hogy bizony a lakókon kívül más is bejutott az udvarba.

Nem a hajléktalanok jelentik azonban az egyetlen gondot a közel hatvan családnak. „Volt olyan, hogy csak botokkal mertünk este hazajárni a kóbor kutyák miatt", meséli az egyik lakó. A romokkal, cserjékkel teli terület ideális búvóhely számukra. Akárcsak kígyók, patkányok számára, amely állatok közelsége szintén elborzasztja a lakókat.

„Kérvényeztük a Környezetvédelmi Ügynökségnél és a polgármesteri hivatalnál, hogy szólítsák fel a terület tulajdonosait, takarítsák ki és tartsák rendbe a környéket. Adrian Albu korábbi alpolgármester többször ki is jött, ám sok minden nem történt", mondta Umhauser Pallai Aliz, a tömbházak adminisztrátora.

Érdeklődésünkre a Környezetvédelmi Ügynökségtől azt a hivatalos választ kaptuk, hogy ők többször is felszólították a bukaresti tulajdonost, ám az még válaszra se méltatta őket. Kíváncsiak voltunk a polgármesteri hivatal álláspontjára is, ám többszöri próbálkozásra sem tudtuk elérni sem Dorel Coica polgármestert, sem Marcela Papici alpolgármestert.

Végül Dan Babut városmenedzser elmondta, ők is figyelmeztették már a terület tulajdonosait. Azok biztosították az önkormányzat vezetőit, hogy hamarosan kitakarítják és fertőtlenítik a környéket. „Ha nem tévedek, a jövő hetet nevezték meg", mondta Babut.

A városmenedzser szerint rengeteg a hasonló állapotban lévő telek a városban. „De eltökéltek vagyunk. Addig büntetjük őket, amíg meg nem értik, hogy ezeket tisztán kell tartaniuk", jelentette ki. A bírság mértéke amúgy 300 lejtől akár 10.000 lejig terjedhet.

Erre a területre néhány éve még mall-t szeretett volna építeni a beruházó. A kérdésre, hogy ez a projekt miként állt, Babut azt mondta: pénz hiányában stagnál.

Ha az építkezés késik is, remélhetőleg a takarítás nem marad el!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: