2013-02-12 11:08:52• hírek • MTI

Kígyók és a kígyó éve Kínában

A holdújév beköszöntével immár fellélegezhettek a sárkány évében születettek, mostantól egy éven át a kígyó éve szülötteinek kell tartózkodniuk a nagy, sorsdöntő lépésektől, lehetőleg piros színt magukon viselve - tartják a kínai szokások.

A kígyótól az emberek többnyire félnek, és a kínai mitológiában épp ezért is lettek főszereplők. A régmúltban tiszteletre méltó totemállatként tartották számon őket, imádkoztak hozzájuk. Ezeréves régészeti leleteken, kőfaragásokon szerepelnek a félig ember, félig kígyó ősi mitológiai ősök, a Fuhszi és a Nüva. Különösen a déli Fucsien tartományban, de másutt is még mindig szent állatként tekintenek rá.

Egyes történészek szerint a kínai nemzet szimbólumának, a sárkánynak az alapelemeit is a kígyók adták. A kígyót egyébként "kis sárkánynak" nevezik Kínában, és "jó jegynek" tartják, még ha "ördögi" tulajdonságai közismertek is.
A népművészetben a kígyó pozitív elem, hosszú kerek teste a hosszú élet szimbóluma, de tiszteletreméltó is kiváló túlélő képessége miatt. Van olyan kínai mese, amelyben a fehér kígyó a szépség, a kedvesség, a tehetség és az igazságosság jelképe. Lágysága és kecsessége miatt a kígyó évét rendszerint romantikusnak és könnyednek jósolják.

Kínában ezekre a hetekre természetesen megjelentek a szokásos újévi ajándéktárgyak a plüss kígyóktól a kígyós ékszerekig. A kígyó évében születettek számára sok helyütt kínálják azokat a piros ruhadarabokat, sálakat, alsóneműket, kabalákat, amelyek az érintetteket megvédhetik a balszerencsétől. Azok, akiken a következő évben sok lesz a piros, netán piros fonalkarkötőt, vagy cérnagyűrűt viselnek, "alaposan gyanúsíthatók" lesznek azzal, hogy a kígyó évében születtek.

Azt mondják róluk, hogy éles eszűek és ravaszak, nagyon intelligensek és bölcsek. Jól bírják a nyomást, többnyire tisztában vannak a képességeikkel, de gyakran félreértik őket. Állítólag jó közvetítők és az üzletben is sikeresek. Egy régi kínai mondás szerint, "ha van a házadban egy kígyó, az jó jel, mert nem fogtok éhezni".

Az ismert színészek között kígyó Kim Basinger, Greta Garbo, Marlon Brando, vagy például Audrey Hepburn. De az idén 72 éves Bob Dylan énekes, dalszerző, valamint a népszerű amerikai show sztár, Oprah Winfrey is közöttük van.
Az amerikai politikusok sorában például J.F. Kennedy és Dick Cheney született a kígyó évében. A néhai kínai államelnök, Mao Ce-tung is kígyó volt (idén decemberben lesz születésének 120. évfordulója) és a jelenlegi pártfőtitkár, jövendőbeli elnök, Hszi Csin-ping ugyancsak kígyó: júniusban tölti be a 60. életévét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: