2010-09-28 10:57:08• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Kiesés elől menekülők csatája Rómában

A rómaiak bosszúra szomjazva, javuló formában várják a CFR-t.

A labdarúgó Bajnokok Ligája második fordulójának első játéknapja több szempontból is a múltidézés napjának nevezhető: a CFR történelme legnagyobb győzelmének helyszínére látogat, míg három klasszis futballista „nevelőegyesületét" tiszteli meg a jelenlétével.

Két esztendővel ezelőtt, 2008 szeptember 16.-án a román labdarúgás modern kori történelmének egyik, a kolozsvári focinak viszont a legnagyobb győzelmét aratta a CFR azzal, hogy Culio duplájával győzni tudott Rómában az AS Roma ellen. Az akkor a pályára lépő játékosok közül Stancioiu, Cadu, Panin és Culio vélhetően most is ott lesz a kezdőben, míg Tony a kispadról, a sérült Koné és Muresan valamint a nem nevezett Peralta pedig a tévé elől nézheti meg a meccset. Az olaszoknál hiányzik a gólszerző, az azóta visszavonult Panucci, ott van viszont de Rossi, Totti, Vucsinics, Baptista, Taddei, Cassetti, Cicinho és Doni. Közülük az első három futballista szinte biztosan kezdeni fog, akárcsak a kapuban Bogdan Lobont, aki a sérült Julio Sergiót helyettesíti.

Érdekesség, hogy akárcsak két évvel ezelőtt, mindkét csapat gyengén kezdte a szezont: jelenleg mind a CFR, mind a Roma kieső helyen áll hazája bajnokságában. Akárcsak két esztendeje, a kolozsváriak már túl vannak egy edzőváltáson, a különbség csak az, hogy míg akkor a román Ioan Andonét az olasz Mauricio Trombetta váltotta, addig most a talján Andrea Mandorlini munkáját a román Sorin Cartu vette át. Hogy ez az eredményben hogyan nyilvánul meg, az kérdéses, az viszont biztos, hogy a Totti, Borriello, Vucsinics csatársor félelmetes, ha csúcsformában van. A vasutasok szerencséje az lehet, hogy az ellenfél egyelőre távol van a csúcsformától. Igaz, a hétvégén megszerezte első győzelmét az olasz bajnok és BL-címvédő Inter ellen...


Culio és de Rossi ezúttal is nagy csatára számíthat fotó: cfr1907.ro
Culio és de Rossi ezúttal is nagy csatára számíthat fotó: cfr1907.ro


Ami az E csoport másik meccsét illeti, a Kolozsváron veszítő Basel a sérült Zoua nélkül fogadja a Romát két hete legyőző Bayern Münchent. A bajorok igen nehéz helyzetben vannak, mivel Robben és Ribery nélkül akadozik a gépezet, ráadásul Contento, Alaba és Breno sem teljesen egészséges.

Az F csoportban az Olympique Marseille ellen engesztelheti ki szurkolóit a londoni Chelsea, miután a Ligakupában és a bajnokságban is vereséget szenvedett a múlt héten. A Kékek szerdán a Ligakupában 4-3-ra kaptak ki a Newcastle Unitedtől, a Premier League 6. fordulójának szombati játéknapján pedig a Manchester City győzte le őket 1-0-ra, ezzel elrontották addigi százszázalékos mérlegüket. A BL-ben jól sikerült a rajt, két hete, a szlovák MSK Zilina otthonában 4-1-es diadalt aratott Carlo Ancelotti alakulata.

A francia együttes vezetőedzője, Didier Deschamps játékosként egy idényt töltött a Chelsea-nél az 1999-2000-es szezonban, szakvezetőként pedig 2004-ben a Monacóval a BL elődöntőjében le is győzte a londoni gárdát.

A házigazdák nem számíthatnak az eltiltását töltő elefántcsontparti csatár, Didier Drogba (aki annak idején pont az OM-ben vált ismert futballistává és onnan került át kékekhez), valamint a sérült angol középpályás Frank Lampard, a szintén elefántcsontparti Salomon Kalou és az izraeli Yossi Benayoun szolgálataira, Deschamps ugyanakkor a legjobb összeállításban küldheti pályára csapatát.

A csoport másik találkozóján a marseille-i győzelemmel rajtoló Szpartak Moszkva a szlovák Zsolnát fogadja. Az oroszok a borítékolható újabb győzelemmel komoly lépést tehetnek a továbbjutás felé.

A G csoportban a BL történetének egy klasszikus párharcára kerül sor: a négyszeres győztes holland Ajax Amsterdam a hétszeres diadalmaskodó olasz AC Milannal csap össze. A találkozó pikantériája, hogy a vendégek két sztárja, Zlatan Ibrahimovic és Clarence Seedorf is az amszterdamiaknál vált ismert futballistává. Míg a svéd csatár 2001 és 2004 között futballozott az Ajaxban, addig a holland középpályás a piros-fehéreknél kezdte pályafutását. Amíg a hazaiaknál mindenki bevethető, addig a vendégek soraiban sérülés miatt hiányzik majd Ambrosini és Pato.


Seedorf nevelőegyesülete ellen léphet pályára
Seedorf nevelőegyesülete ellen léphet pályára


A másik találkozón a francia Auxerre a sérülésektől tizedelt (Garay, Gago, Kaka, Canales) Real Madridot fogadja. Amennyiben a két meccsen két idegenbeli győzelem születik, akkor a spanyol és az olasz óriás közel kerülne a továbbjutáshoz.

A H csoportban a négyes legerősebb tagja, a londoni Arsenal folytatná a gálaelőadást, miután két héttel ezelőtt hazai pályán 6-0-ra verte a portugál Bragát. Könnyű dolga azonban valószínűleg nem lesz Arséne Wenger együttesének, mivel a szerb Partizan Beograd vendégeként lép pályára. Ráadásul, amint azt már megszokhattuk, Vermaelen, Ramsey, van Persie, Walcott, Bendtner és Fabregas személyében egy sor játékosa hiányzik sérülés miatt. A másik meccsen a Braga az első meccsen diadalmaskodó Sahtar Donyeck ellen javítana. Razvan Rat vélhetően kezdő lesz Mircea Lucescu csapatában, ahol egyedül Fernandinho nem bevethető.

A kedd esti program:
E csoport:

Roma - Kolozsvári CFR 21.45 RTV1
Basel - Bayern München 21.45

F csoport:
Szpartak Moszkva - Zsolna 19.30
Chelsea - Olympique Marseille 21.45

G csoport:
Ajax - Milan 21.45 TV2
Auxerre - Real Madrid 21.45

E csoport:
Partizan Belgrád - Arsenal 21.45
Braga - Sahtar Donyeck 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: