2014-07-05 12:24:28• hírek • MTI

Romániában 3,2 százalékos gazdasági növekedés várható

A vártnál gyorsabb lesz a növekedés idén Kelet-Közép-Európában - állapította meg a bécsi WIIW gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett elemzésében.

Ha az utóbbi hónapokban az elemzőknek korrigálniuk kellett az előrejelzéseiket, akkor a számokat leginkább lefelé kellett módosítaniuk - írja a Der Standard című osztrák liberális lap a WIIW jelentését kommentálva. Hozzáteszi: 2008 óta váratott magára az európai fellendülés, de minden jel arra mutat, hogy Kelet-Európai gazdasági válsága hamarosan véget ér.

A WIIW szerint a márciusi előrejelzésekhez képest a régió gazdasági helyzete sokkal jobban alakul, csaknem 0,6 százalékponttal nagyobb növekedés várható Romániában, Lengyelországban, Csehországban, Szlovéniában és Magyarországon.

A javulásnak több oka van. Romániában például az uniós támogatási forrásokat hatékonyabban használták fel, és ez ösztönözte a magánberuházásokat is. Bulgáriában, Csehországban és Lengyelországban pedig stabilizálódott a fogyasztás.

Magyarország a tavaszi prognózis szerint 1,4, a friss adatok alapján azonban 2,6 százalékos gazdasági növekedéssel számolhat. Az előrejelzés szerint Romániában 3,2 százalékos növekedés várható a korább 2,4 százalék érték helyett.

Impozánsak a Standard szerint a magyar adatok. Magyarországon az első negyedévben 13 százalékkal nőttek a befektetések, ez a legnagyobb növekedési ütem a régióban. Ez első pillantásra meglepőnek tűnhet, mert Magyarország a bankokra és a telekommunikációs cégekre kivetett különadókkal inkább elriasztotta, mintsem csalogatta a befektetőket. A konzervatív Fidesz-kormány azonban ügyelt arra, hogy a klasszikus iparvállalatokat ne terhelje meg. Az Audi például az utóbbi években erőteljesen növelte a gyártást Magyarországon - írja a Der Standard.
Richter Sándor, a WIIW közgazdásza szerint a magyar adatokat azonban bizonyos óvatossággal kell kezelni, mert Orbán Viktor kormánya a 2014. áprilisi választások előtt jelentősen megnövelte az állami kiadásokat, ami felfújta a számokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: