2008-09-17 15:31:25• hírek • Parajdi Andrea

Ötezer lej értékű a legnagyobb nyugdíj

A kormány a napokban döntött arról, hogy október elsejétől 20 százalékkal növeli a nyugdíjpont értékét. A Szatmár Megyei Nyugdíjpénztárnál még nem tartják hivatalosnak a határozatot.

A megyei nyugdíjpénztárakhoz még nem érkezett hivatalos rendelet az új kormányhatározatról, így még sehol sem vehető biztosra az október elsejei nyugdíjemelés. Jelenleg 581,3 lejt jelent egy nyugdíjpont, amelyet 697,5- re növelnének a következő hónapban.

 

Pop Maricica, a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatóhelyettesének segítségével utána néztünk megyénkben hány személyt és milyen mértékben érint a nyugdíjemelés. Megyénkben 96 ezer nyugdíjas van bejegyezve, akiket több kategóriára osztanak. Az első csoportba azok tartoznak, akik egész életükben kemény fizikai munkával keresték kenyerüket, a másodikba minden más szakmát besorolnak, ezeken kívül pedig külön kategorizálják a rokkantnyugdíjasokat is.

A nyugdíjátlagok kiszámításánál külön taglalják a mezőgazdasági munkások juttatását, ugyanis ők kapják a legkissebb összegeket. Megyénkben 15 ezren vannak, akik mezőgazdasági nyugdíjasoknak számítanak, nekik átlagban 230 lej a jövedelmük, s közülük a legjobban kereső személynek is csupán hatszáz lejt visz havonta a postás.

Ezen kívül Szatmár megyében valamivel több mint 80 ezer személy tartozik az állami nyugdíjasok közé. Ebben a kategóriában a legkevesebb havi jövedelem mindössze 28 lej. A nevetségesen hangzó összeg, a legtöbb, vagyis a havi 5100 lejes nyugdíjjövedelem mellett válik valóban jelentéktelennek. A nyugdíjpontok értékének emelése egyértelműen a magasabb nyugdíjasoknak kedvező. Ha október elsején életbe lép az új díjszabás a legtöbbet kereső személy havonta 1000 lejjel bővítheti családi kasszáját, a kisnyugdíjasok alig pár tíz lejjel kapnak majd többet. Többezres összegek ide vagy oda, mindenesetre időszerűnek mondható a nyugdíjemelés, legutóbb ugyanis az év elején növekedtek csekély 40 lejjel a nyugdíjpontok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: