2009-08-31 15:07:28• hírek • Gozner Gertrud

Betegnyugdíj szükségből

Szatmár megyében a nyugdíjasok száma szinte megegyezik a dolgozó lakosság számával - derült ki a Kormánybiztosi Tanács pénteki ülésén.

Eugenia Sabou, a Megyei Nyugdíjbiztosító Pénztár igazgatójától megtudtuk, hogy a megyében 89.086 állami nyugdíjast tartanak számon, miközben a munkavállalók száma 88.915. A nyilvántartott nyugdíjasok közül 27910, vagyis 27 százalékuk rokkant-nyugdíjat kap.

Ennek függvényében Szatmár megye országos szinten a harmadik helyen található. Csak az idén az első félévben 963-án nyugdíjaztatták le magukat egészségi okokból - magyarázta az igazgatónő.

A 27910 személy nagyobb része másod és harmadfokú rokkantsági nyugdíjban részesül, és csak 1265-en mezőgazdasági nyugdíjasok, a többség az állami szektorból vonultak vissza annak idején - tette hozzá.

Az első félévben 10403 betegnyugdíjasnak vizsgálták át az iratait, ebből 96 személytől megvonták a juttatást, 333 esetben alacsonyabb fokú rokkantsági szintre sorolták be az illetőt. A nyugdíjpénztár vezetője szerint a lakosság nem lustaságból, hanem szükségből vonul betegnyugdíjba, mert ha egy 45 év feletti nőt, vagy egy ötven év feletti férfit elbocsátanak, már nem egykönnyen talál új munkahelyet.

Azért folyamodnak ehhez a lehetőséghez, hogy a továbbiakban is fizetni tudják a számláikat. Ezen személyek nagy része a kommunizmusban élte le élete legnagyobb hányadát, szükségben, állandó stresszben, és valószínűleg egészségügyi problémai is vannak, ezért a szakorvosok könnyen besorolják őket valamelyik rokkantsági fokba - fejtette ki Sabou.

A rokkantsági, avagy betegnyugdíj összege azonban nagyon alacsony, egy harmadfokú rokkant személy, aki 25-30 évet ledolgozott mint munkás vagy tisztviselő, alig kap többet egy hónapban 400-500 lejnél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: