2016-12-19 12:31:22• hírek • MTI

Kiefer Sutherland kanadai színész 50 éves

A neves színész-énekes a Golden Globe- és Emmy-díja mellett több elismeréssel is büszkélkedhet: megkapta a Harvard Egyetem Hasty Pudding-díját, 2015-ben Zürichben Arany Szem-díjjal tüntették ki. Csillaga díszíti a kanadai és a hollywoodi Hírességek sétányát, utóbbin apa és fia csillaga egymás mellett található.

December 21-én lesz ötvenéves Kiefer Sutherland Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész, a 24 című tévésorozatban Jack Bauer ügynök megformálója.

Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus Sutherland anyai nagyapja a kanadai Saskatchewan tartomány kormányzója volt, apja a neves színész Donald Sutherland. Keresztnevét Warren Kiefer író, filmrendező után kapta, aki apja egyik legjobb barátja volt, és annak első (egyébként olcsó horror) filmjét rendezte. Kiefer Londonban született, és első éveit is itt töltötte, de Kaliforniában nőtt fel, szülei válása után anyjával és ikerhúgával Torontóba települtek át.

Középiskolai tanulmányait öt különböző intézményben végezte, mellette zenélt, és hétvégenként színi tanulmányokat folytatott. Első filmszerepét tizenhét évesen kapta, a Gengszterpapa című amerikai családi vígjátékban apjával együtt játszott. 1984-ben a The Bay Boy-ban már főszerepet osztottak rá Liv Ullmann partnereként, alakításáért díjra jelölték. Tizennyolc évesen New Yorkba költözött, ahol a szőke hajú, kékszemű, sármos fiatalember reklámszereplésekből élt. Egy farmerhirdetésért kapott pénzből autót vett, és Kaliforniába ment, hogy betörjön a film világába. Pályakezdőként három évig Robert Downey Jr. szobatársa volt, akivel 1988-ban együtt is játszottak az 1969 című háborús drámában, a női főszerepet a szintén feltörekvő Winona Ryder alakította.

A nyolcvanas évek második felében több tévéfilmben tűnt fel, elsőként 1986-ban az Állj mellém! című filmdrámában. A kilencvenes években a széles nagyközönség is megismerte arcát, tehetségét több műfajban mutatta meg. Az Egyenesen át című thrillerben Julia Roberts volt a partnernője, akit el is jegyzett, a Nyom nélkül című krimiben elrabolt barátnője után nyomozott, a Szemet szemért című filmben egy fiatal lányt megerőszakoló gyilkost alakított, főszereplője volt a Dark City című film-noirnak. Szerepelt a guantanamói haditengerészeti bázison történt gyilkosságot felderítő Egy becsületbeli ügyben, a veteránkórházban játszódó 99-es paragrafus című drámában és a Twin Peaks kultikus televíziós sorozat mozifilmváltozatában. A három testőrben ő volt Athos, a Ha ölni kell című krimiben ismét apjával játszott, s még egy westernben is feltűnt (Vadnyugat fiai). A fülke című drámában alig három percig volt látható, jellegzetes, rekedtes hangján viszont másfél óráig fenyegette a főszereplő Colin Farrellt, hogy megöli, ha leteszi a telefonkagylót.

Élete szerepének Jack Bauert, a 24 című, valós idejű televíziós sorozat főhősét tartja. 2001-ben játszotta el először az éles eszű és kemény öklű terrorelhárító ügynököt minden idők egyik legjobb tévés szériájában, s ez hozta meg számára az igazi népszerűséget. Bauer ügynököt nyolc teljes évadban és egy "fél" szezonban keltette életre, érdekesség, hogy a 208 részből - saját bevallása szerint - egyet sem látott. Alakítását Golden Globe- és Emmy-díjjal jutalmazták, idővel produceri munkát is végzett a sorozatban. A 2014-ben készült utolsó, csak 12 részes évadot Angliában forgatták, ahol a brit állampolgársággal is rendelkező Sutherland élete első éveit töltötte. Időről időre felröppennek pletykák egy esetleges 24 mozifilmről, de a színész határozottan leszögezte: többé nem akar Bauer ügynök lenni.

Kiefer Sutherland szívesen szinkronizál animációs filmeket, (A Simpson, család, Szörnyek az űrlények ellen), elmondása szerint ilyenkor úgy érzi magát, mintha maga is gyerek lenne. Ő volt a narrátora az amerikai autóverseny-sorozatról, a NASCAR-ról készült háromdimenziós filmnek, közreműködésével készült A gyónás című tízrészes websorozat, az Érintés című Fox-szériában egy néma kisfiú apját alakította. Néhány éve a Broadwayn is színpadra lépett Jason Miller That Championship című színdarabjában, s a legutóbbi hírek szerint - az eredeti szereplők közül egyedüliként - elvállalta, hogy játsszon az Egyenesen át újraforgatott változatában.

A színész, aki Bauer ügynökként a mindenkori amerikai elnököt védte, az idei televíziós évadban, a Designated Survivor című politikai thrillerben már magát az Egyesült Államok első emberét formálja meg. Jutott ideje a filmforgatásra is, szerepel Lars von Trier Melankólia című filmjében, a Forsaken című westernben pedig ismét apja oldalán játszott.

A zenét kiskora óta kedvelő színész, akinek egyik hobbija a gitárgyűjtés, s nagy rajongója a Queen együttesnek, idén jelentette meg első albumát. A Down in a Hole című lemez mind a tizenegy dalát ő írta, kettőnek a videoklipjét is megrendezte, s az anyagot amerikai koncertturnéval népszerűsítette. A sokoldalú színész egy időben jégkorongozott és rodeózott is, jó barátja a hokilegenda Wayne Gretzky.

Sutherland nem csak filmjei miatt szerepelt a lapok címlapjain. 2007-ben ittas vezetés miatt másfél hónapot börtönben töltött, emellett másfél éves tanfolyamra kötelezték, és fél éven át alkoholterápiára kellett járnia.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: