2014-02-21 17:59:49• hírek • Czinzel László

Úgy tűnik, idén nem lesz nyugdíjas-strand az Iskolai Táborok székhelyén

Hideg zuhanyként érte a szatmári Nyugdíjasok egyesületének tagjait, amikor pénteken Szatmár megye prefektusával folytatott egyeztetés során kiderült: idén valószínűleg nem működtethetnek termálstrandot idősek számára az Iskolai Táborok medencéjénél.

Havi rendszerességgel találkoznak a nyugdíjasok képviselői egy gyűlés keretében a prefektussal és különböző intézményvezetőkkel. Az ilyen találkozások alkalmával a hajlott korúak gondjaikat és ötleteiket osztják meg a hivatalosságokkal. Egy hasonló találkozó során lobbizták ki tavaly azt is, hogy az Iskolai táborok székhelyén, az ott található medencében és környékén termálstrandot üzemeltettek nyugdíjasok számára, fejenként öt lejes belépőjeggyel. Akkor a Szatmárnémeti Termálstrandtól kapták a gyógyító hatású vizet, ők tartottak rendet, szedték a jegyeket. A nyugdíjas-strand viszont nem rendelkezett a működéshez szükséges engedélyekkel, a hatóságok viszont az első évi "kísérleti jelleg" miatt szemet hunytak efelett.

Mircea Marian, az egyesület vezetője a pénteki találkozón a tavalyi sikerre való tekintettel arra kérte Eugeniu Avram prefektust, segítsen összehívni az engedélyeket kiadó szerveket és járjon közben azért, hogy mielőbb megkapják ezeket. Az egyesületi elnök szerint ez az egyetlen lehetőségük az időseknek, hogy a gyógyító hatású vízben számukra megfizethető áron kúrálhassák magukat. Marian szerint a szatmárnémeti Termálstrandot üzemeltető Vasile Tantas ígretet tett arra, hogy idén is ingyen szolgáltatja a gyógyvízet a nyugdíjas-strandnak.

A nyugdíjas-vezér lelkesedését azonban Mircea Dragos, az Iskolai Tábort adminisztráló Ifjúsági és Sportigazgatóság októberben kinevezett vezetője törte le. Mint kijelentette: a nyugdíjas-strand üzemeltetésének komoly akadályai vannak. Az első és legfontosabb, hogy mivel a terület ifjúsági célokat szolgál, ezért fiatalok kell használják a medencét is - a szakminisztérium pedig nem engedi meg az eredeti cél megváltoztatását. Ha a decentralizációs törvény életbe lépett volna és a Szatmár Megyei Tanács fennhatósága alá kerülnek a táborok, a megye sem adományozhatta volna a nyugdjasoknak a medence használati jogát, hiszen továbbra is az ifjúság érdekében kell azt használni.

A nyugdíjasok azzal érveltek, hogy ők legalább kihasználták a területet, ahová táborozó tanulók nem nagyon jönnek, de az igazgató szerint ez változni fog: kérést adott le a minisztériumhoz, hogy támogatást kapjon az Iskolai Táborok modernizálására. Amennyiben sikerül felújítási munkálatokat végezni a táborban, ez bekerülhet a gyakrabban látogatottabb iskolai táborok körébe.

Dragos egyébként úgy tudja, hogy idén már Tantas sincs annyira adakozó kedvében mint tavaly, és a nyugdíjasok egyesülete sem kapna termálvízet csak úgy, ingyen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: