2009-08-25 16:22:37• hírek • Gozner Gertrud

Kié a felelősség?

Péntek este járt le az augusztus 8-án, a Károlyi úton történt halálos kimenetelű közúti baleset vádlottainak 24 órás őrizetbe vétele, viszont az ügyészség csak szombat délután 17 órakor bocsátotta ki a nevükre a 29 napos előzetes letartóztatási parancsot, amely idő alatt a négy vádlott közül Ionel Rostasnak volt ideje eltűnni a hatóságok szeme elől.

Az előzmények szerint, augusztus nyolcadikán reggel 8.30 körül a 37 éves Ovidiu Suciu által vezetett Volkswagen márkájú gépkocsi a Musetel utcából a Károlyi útra kikanyarodva nem adta meg az elsőbbséget egy BMW márkájú gépkocsinak. Az ütközés során a BMW nekihajtott egy villanyoszlopnak, és a benne ülő 19 éves Viorel Serban súlyosan megsérült.

Az áldozatot átszállították a Nagybányai Megyei Kórházba, ahol a baleset után öt órával elhalálozott. Ionel Rostas, a BMW sofőrje többszörösen tagadta, hogy ő ült volna aznap a volánnál, és az autó vezetőjeként a rendőrök előtt barátnőjét, a 22 éves Alina Maria Scurtut nevezte meg. A fiatalok éppen egy buliból tartottak haza, a szemtanúk szerint több mint 100 kilométer/órás sebességgel hajtottak a városban.

Ionel Rostast és az autóban tartózkodó három fiatalt múlt hét csütörtökön tartóztatta le a rendőrség, miután bebizonyosodott, hogy augusztus nyolcadikán Rostas vezette az autót. A nyomozás során kiderült, hogy a baleset után Ionel Rostas meggyőzte az autó életben maradt utasait, hogy állítsák azt, miszerint Alina Scurtu vezette az autót, holott a lány nem is tartózkodott a kocsiban.

Hogy még meggyőzőbb legyen az alibi, bekenték vérrel a lány arcát. A helyszínen vett minták elemzése után egyértelművé vált, hogy pontosan ki hol ült az autóban, és ezt a szemtanúk is alátámasztották. A 25 éves Ionel Rostas-t gyilkossággal, valamint ittas vezetéssel vádolják, az autó többi utasa ellen bűnrészesség miatt emeltek vádat.

A hatóságok most egymást vádolják a gyanúsított szökéséért. A bíróság a rendőrség és az ügyészség hibás munkamódszerét okolja, a szatmárnémeti Törvényszék sajtószóvivője, Remus Nemes szerint a rendőrség és az ügyészség akadályozta meg, hogy a vádlottak időben megjelenhessenek a bíróság előtt.

Az ügyészség a szatmári rendőrséget hibáztatja, Vasile Costiunas ügyész szerint a rendőrök nem értesítették időben az illetékes ügyészt, hogy kibocsáthassa az új fogva tartási parancsot, nem hallgattak ki egyetlen szemtanút sem és hiányosak voltak a bizonyítékok. A Megyei Rendőrkapitányság vezetője, Liviu Taut tagadja a vádakat, szerinte az illetékes ügyész hibázott amikor a csütörtökön letartóztatott négy fiatal kihallgatását péntekre halasztotta.



Liviu Taut rendőrfőkapitány az ügyészséget vádolja mulasztással


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: