2020-01-31 13:07:45• hírek • Bede Emőke

Kidobták az ajtón, most visszamászna az ablakon az avasfelsőfalui cég

A harmadikként emlegetett híd megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás első alkalommal 2018. november 27-én jelent meg a közbeszerzések optimális lebonyolításáért felelős információs rendszer (SICAP) honlapján, a jelentkezők pedig 2019. január 19-ig tehették meg ajánlataikat.

Bár több cég is érdeklődést mutatott a projekt iránt, végül mindegyik visszatáncolt, a licitet jelentkezők nélkül kellett lezárni. Kereskényi Gábor polgármester akkor híroldalunk megkeresésére elmondta, a váratlan megfutamodás a kormány kiszámíthatatlan adó- és bérpolitikájának tudható be, a komoly cégek emiatt nem mernek elvállalni egy ilyen nagyszabású munkát. A projekt költségtervét ugyanis még 2017-ben készítették, s a terv értelemszerűen az akkori gazdasági helyzetet tükrözi. Azóta azonban kétszer emelték a minimálbért, de az is sokat nyom a latba, hogy 2019. január 1-től az építkezésben dolgozók minimálbére bruttó 3000 lejre nőtt.


A grandiózus projekt kalkulációinak frissítése után újra kiírták a közbeszerzési eljárást, melyre 2019 júliusának végéig pályázhattak a cégek. A kitűzött határidő lejártáig végül két cégóriás jelentkezett a kiírásra: az egyik az olasz érdekeltséggel is rendelkező avasfelsőfalui Concordia Import Export, a másik pedig az osztrák Strabag. A polgármesteri hivatal szakértői bizottsága mérlegelte az ajánlatokat, ám mivel a Concordia által leadott dokumentációk nem feleltek meg az elvárásoknak, ezért őket kizárták, s így a híd megvalósítási jogát értelemszerűen az osztrákok nyerték el.


A Concordia azonban óvást nyújtott be e döntés ellen, s nem kis meglepetésre a bíróság a kizárt cégnek kedvező ítéletet hozott, melynek értelmében az ajánlatokat elbíráló bizottságnak újra kellett kezdenie az értékelési procedúrát. Ez előreláthatólag február végéig fog tartani. Ezt követően újra nyitva áll majd az ajtó a fellebbezők előtt, s ha valamelyik fél újfent él majd ezen lehetőséggel, az újabb csúszást jelent az ügyben – derült ki a Kereskényi Gábor polgármester által csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: