2009-05-20 13:59:50• hírek • Szatmar.ro

A Werder vagy a Sahtar lesz az utolsó?

A kupa
A kupa

A 38. és egyben utolsó UEFA-kupa fináléra kerül sor szerdán Isztambulban.

Az európai labdarúgás egy korszakának a végének lehetünk tanúi szerda este a isztambuli Sükrü Saracoglu stadionban illetve a tévékészülékek előtt: 38. és egyben utolsó kiírásának döntőjéhez érkezett az UEFA-kupa. Ősszel már az Európai Liga korszaka kezdődik.

És történelmi ez a találkozó az ukránok számára is. Soha még ukrán csapat nem jutott a második számú európai kupasorozat döntőjébe (értelemszerűen nem is nyerte meg) és a Sahtar Donyeck sem jutott eddig tovább a nyolcaddöntőknél. Ezzel szemben ez lehet a hetedik német elsőség, amivel a kilenc trófeát begyűjtő olasz SerieA mögött a Bundesliga feljöhet a második helyre. A Werder Bremen is rendelkezik döntős tapasztalattal, 1992-ben a Kupagyőztesek Európai Kupáját (KEK) hódította el - soraiban Thomas Schaaffal, a jelenlegi vezetőedzővel.

 

Ha már a német mesternél tartunk, a döntővel kapcsolatban neki fájhat jobban a feje, hisz eltiltás miatt nem számíthat játékmesterére, Diegóra. Szintén a sárga lapok miatt hiányzik Almeida is, sérülés miatt pedig a védelem egyik oszlopa, Mertesacker sem lehet ott a pályán. Ha még hozzátesszük, hogy Baumann, Naldo, Pizarro és Rosenberg sem teljesen egészséges... Persze alternatívákban sincs hiány, a brazilt Özil, a német bekket pedig Prödl helyettesíti majd. Ezzel együtt kulcskérdés, hogy hogyan tudják pótolni Diegót, illetve hogy a nagyon mobil Pizarro és Rosenberg mennyire tudja szétfutni a bányászok remek, de kissé statikus védelmét. Ahonnan ráadásul hiányzik Hübschmann, őt Lewndowski helyettesíti.

„A Bremen mindig támadófocit játszik, ahol nagy szerepe van a test-test elleni küzdelemnek. A mi stílusunk arra a képességünkre támaszkodik, hogy képesek vagyunk irányítani az eseményeket", vázolta fel a két csapat taktikai keresztmetszetét Mircea Lucescu, akinek az ukránok sikerei nagymértékben köszönhetőek. Csapata remek formában van, hisz a legutóbbi 27 mérkőzéséből 23-at megnyert.


A helyszín, a Sükrü Saracoglu stadion
A helyszín, a Sükrü Saracoglu stadion


Amennyiben a Sahtar örülhet szerda este, akkor majd egy évtized után nyerhet román játékos (Razvan Rat a kezdőbe várható) és edző valamilyen európai kupát: 2000-ben a Lucescu edzette Galatasaray a Real Madridot győzte le a Szuperkupa döntőjében, soraiban Hagival és Popescuval.

Érdekesség, hogy egyik szemben álló fél sem örülhetett korábban tizenegyespárbaj után az európai kupákban. A Sahtar azért nem, mert eddigi egyedüli ilyen harcát elbukta, a Werder pedig azért nem, mert... még soha nem kell büntetőket rúgnia.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: