2018-08-10 13:28:56• hírek • Szatmár.ro

Kiderült, mi módon beszélgetnek egymással a macskák és gazdáik

Több mint százötven macskatulajdonost kérdeztek meg az ELTE Etológia Tanszékének kutatói, hogy jobban megismerjék a cicák és gazdáik közötti kommunikációt.

Összességében elmondható, hogy minél magasabb értelmi képességet tulajdonítanak a gazdák a macskáknak, általában annál több kommunikációról számolnak be kettejük között. A tanulmány a Science Direct oldalon jelent meg.


A macska mint házi kedvenc a kutyához hasonlóan a társállat kategóriába tartozik. A macskával is rendelkező háztartások száma ugyanolyan magasnak mondható, mint a kutyatartóké. Ugyanakkor a macskákról az etológia – a biológiának az állatok viselkedésével foglalkozó ága – sokkal kevesebbet tud, amikor az ember-macska kapcsolatról van szó, mint a több évtizede intenzíven kutatott kutya és ember között fennállóról.A házi macskákról szóló etológiai kutatások eddig elsősorban a ragadozó viselkedésről, illetve a különféle magatartásproblémákról szóltak. Az ELTE Etológia Tanszék kutatói – Pongrácz Péter egyetemi docens és Szapu Julianna Szulamit MSc-hallgató – most megjelent tanulmányukhoz kapcsolódva viszont a társállatként tartott macska és gazdája közötti viszony jellegzetességeiről kérdezték a magyar macskatartókat. A tudósok arra keresték a választ, hogy a macskatulajdonosok hogyan képesek megérteni háziállatuk viselkedését, szándékait és hangulatát, illetve hogy a macska képes-e ugyanerre: vagyis milyen állat a macska az emberrel való együttélés szempontjából.


A tanulmányban nem a kutyához viszonyítva elemezték a macska viselkedését, és nem is arra voltunk kíváncsiak, milyen gondok merülnek fel a macskával kapcsolatban. Sokkal inkább arról kívántak képet kapni, hogy a macska-ember kapcsolat mennyire sokrétű, milyen mértékben élik meg azt az emberek kétirányú interakciók folyamataként – foglalta össze Pongrácz Péter.


Amint az a válaszokból kiderült, a macskatartók szemszögéből nézve kedvenceik jelentős értelmi és érzelmi képességekkel rendelkezhetnek, a macskák értik az emberi kommunikáció különféle formáit, és maguk is többféle módon kommunikálhatnak az emberrel. A macskatartók viszonyulása kedvenceikhez nem egyforma: a hölgyek többet feltételeznek beleérző képesség terén a macskáról, mint a férfiak. A magasabb végzettségű macskatartók szintén kommunikatívabbnak és empatikusabbnak tartották állataikat.


Az idősebbek inkább arról számoltak be, hogy macskájuk érzelmileg igazodik hozzájuk. A gazda és macskája közötti kapcsolat sokrétűsége összefüggést mutatott az érzelmi közelséggel a két fél között. Emellett elmondható, hogy minél magasabb értelmi képességet tulajdonítanak a gazdák a macskáknak, általában annál több kommunikációról számolnak be kettejük között.


Érdekes szokásként merült fel a macskahang-utánzás különösen a fiatalabbak körében. Ugyanakkor a macskák hangjából a gazdák nem tudják kikövetkeztetni, pontosan mit is szeretne az állat, vagyis a macskanyávogás kevésbé érthető az ember számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: