2015-05-06 12:34:37• hírek • Szatmar.ro

Restaurálják a Golgota mellékoltár képét

Az egyházmegyei restaurátor-műhelybe szállították a Székesegyház jobb oldali mellékoltárának képét. A festmény várhatóan csak hónapok múlva kerülhet vissza a helyére, ekkor csodálhatják meg a hívek és a látogatók újra a festményt eredeti színvilágában.

Már zajlanak a munkálatok a szatmárnémeti Székesegyház jobb oldali mellékoltárának 188 cm alapszélességű és 360 cm magasságú festményén. A Krisztus a keresztfán című kép Hám János püspöksége idején készülhetett, egy időben a főoltárképpel, valószínűsíthetően ugyanazon Pesky József munkájaként. A művész aláírása a jelenlegi képen nem fedezhető fel, ám ahogy Puskás Éva restaurátor elmondta, remélhető, hogy a tisztítás során előkerül.

A képet április 29-én azért vették le és szállították a restaurátor-műhelybe, mert a vászon a kereten nem megfelelően feszült, megereszkedett, hullámosodott és félő volt, hogy ezeken a részeken az eredeti festék lepattogzik. Az időben elsötétedett lakkréteg is nagyban rontja a kép esztétikáját. A festményen több helyen hiányzik már az alapozás és a festékréteg, főleg a kép alsó regiszterében. A kép felülete poros, sötét, repedezett.

A Historia Domus bejegyzései alapján ismeretes, hogy a Székesegyház képeit többszöri alkalommal tisztították, felújították, legutóbb 1961-ben. Puskás Éva és Sulyok László restaurátorok a restaurálási folyamat alatt megtisztítják a képet, kiegészítik a hiányzó részeket, majd új húzószélekkel ellátva kifeszítik a vásznat.

A mellékoltárkép várhatóan csak hónapok múlva kerülhet vissza a helyére, ekkor csodálhatják meg a hívek és a látogatók újra a festményt eredeti színvilágában. A kép ritka ábrázolásban mutatja be a kereszten szenvedő Megváltót - egyedül Mária Magdolna áll mellette a keresztfa alatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: