2015-09-16 10:31:58• hírek • Szatmar.ro

Kiderült, ki és mikor festette a mellékoltár képét

Befejezték a Krisztus a keresztfán című kép restaurálását és hétfőn délután visszahelyezték a Székesegyház jobb oldali mellékoltárához - a munka felfedezéssel is járt.

Az egyházmegyei restaurátorműhely munkatársai hónapokon keresztül dolgoztak a Székesegyház jobb oldali mellékoltárának 188 cm alapszélességű és 360 cm magasságú képén, melyet hétfőn délután helyeztek vissza eredeti helyére.

A Hám János püspöksége idején készült festmény címe Krisztus a keresztfán. Miután április 29-én levették, Puskás Éva és Sulyok László teljes restaurálás alá vette a képet: megtisztították, kiegészítették a hiányzó részeket, a tömítéseket retusálták, új húzószélek felvasalása után a vásznat újrafeszítették az újrakonszolidált és ékelt eredeti vakkeretre. Fontos, hogy a kép tisztítása közben előkerült az aláírás és az évszám - Peschky, 1831 - így tehát már biztosan tudjuk, hogy ki a szerző és mikor készült a kép. A név egyébként megegyezik a főoltárkép szerzőjének nevével.

A Megváltó szenvedését egyedi ábrázolásban bemutató kép - egyedül Mária Magdolna áll Jézus mellett a keresztfa alatt - most valóban szebb, mint ahogy jelen generációk valaha is láthatták: élénkek a színek, tiszták a vonások, jók a kontrasztok. Érdemes a szentmisék után megállni előtte és megcsodálni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: