2019-01-21 10:10:39• hírek • Bede Emőke

Kiderült, hány életet követelt 2018-ban a felelőtlen közlekedés

Január 21-én ismét mérleget vont a Szatmár Megyei Rendőrség, melyből többek között az is kiderült, hány embernek kellett meghalnia amiatt, mert egy sofőr nem tartotta be az alapvető közlekedési szabályokat.

A beszámoló szerint 2018-ban 124 súlyos közlekedési baleset történt, melyben 32 személy vesztette életét, 113-an pedig súlyos sérüléseket szereztek. Bár e számok még mindig magasnak tűnnek, a 2017-es statisztikákhoz képest mégis szignifikáns csökkenés figyelhető meg. Az előző évhez képest 2018-ban 16-tal kevesebb súlyos baleset történt, 12-vel kevesebben vesztették életüket és 24-gyel kevesebben sérültek meg súlyosan.
 

A balesetek körülményeinek pontos elemzése során a rendőrség azt a következtetést is levonta, hogy a legtöbb karambolért elsősorban a túlzott sebesség tehető felelőssé, második helyre pedig az elsőbbségadás elmulasztása tehető. Ugyanakkor nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a megye útjain egyre több autó közlekedik, így a balesetek valószínűsége is növekszik - világított rá a sajtótájékoztatón Sorin Daniel Stan rendőrparancsnok.
 

Hogy melyek voltak az előző év legtragikusabb balesetei? Biztosan olvasóink is emlékeznek még arra a szörnyű esetre, amikor egy Volkswagen Polo és egy kamion ütközött össze frontálisan Kismajtény közelében. A teherautó részlegesen, a személyautó teljesen kiégett, utóbbi sofőrjének már csak az elszenesedett holttestét találták meg. Hasonló szörnyűségként említhetjük azt a Sárközújlak és Avasújváros között történt decemberi balesetet, melyben egy fiatal pár vesztette életét. Az előző baleset helyszínétől nem messze, ugyancsak decemberben rohant egymásnak egy furgon és egy személyautó, sajnos ebben az esetben is már csak a sofőrök elhunytát tudták megállapítani.
 

Hogy mi a tanulság? Bármilyen közhelyesnek is hangzik, a közlekedési szabályokat nem a sofőrök ellen, hanem az ő és utasaik védelme érdekében vezették be. Sokan azt hangoztatják, hogy "Velem úgysem történhet ilyesmi", de az élet sokszor megcáfolja az ilyen kijelentéseket. Érdemes tehát padlógáz helyett biztonságosan és felelősségteljesen hajtani, hiszen a szabályok semmibe vétele nemcsak a sofőrre, hanem a forgalom ártatlan résztvevőire is egyformán veszélyes.


Épp ezért a közlekedésrendészeti osztály a tavalyi évben is számos prevenciós akciót szervezett a napi ellenőrzések mellett. A szabálytalankodó sofőrre ekképp kirótt pénzbírságok száma eléri a 34 489-et, összértéke pedig a 84 016 300 lejt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: