2016-04-25 13:14:09• hírek • Szatmar.ro

Kicsik-nagyok májusfát állítottak Sárközújlakon

Európa-szerte ismert szimbólum a májusfa állítás, ami a természet újjászületését jelképezi. Pontosabban jelképezte, hisz a legtöbb régi szokáshoz hasonlóan ezt is egyre kevesebben ismerik. Ezért döntöttek úgy Sárközújlakon: itt az ideje a fiatalokkal is megismertetni a régi jó hagyományt.

A kisváros lakodalmas termének udvarán a hétvégén nem is egy, de rögtön két nyírfát állítottak. Természetesen a fa ágaira felkerült az elmaradhatatlan díszítés is: a színes szalagokat kicsik és nagyok közös örömmel aggatták fel.

Hajdanán a májusfákat fiatal legények állították fel azon házak udvarában, ahol szemrevaló menyecskék laktak. A fa felállítása egyértelműbb üzenet volt egy szerelmes sms-nél vagy emailnél. Gyakran fordult elő, hogy a gazda szép májusfát talált reggel a porta kapujában, magát a kaput viszont nem. Ez rendszerint azt jelentette, a leány bizony nem a várt három fényjelzéssel „köszönte meg" a májusfát.

A májusfa állítása kapcsán számtalan szokás, történet elevenedett meg Sárközújlakon is az idősek elmeséléséből azt követően, hogy Piricsi Artúr polgármester üdvözölte az ünneplőket. Mert bizony ünnep volt ez a résztvevők számára, amely aztán a lakodalmas házban folytatódott: előbb a III. B. osztály diákjai, majd az avasújvárosi Bokréta, végül az egri Csodaszarvas néptáncegyüttes bemutatói idézték fel a régi bálok hangulatát, végül a nagyváradi Csillagocska zenekar hatására bizony sokan táncra is perdültek.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: