2010-12-02 17:51:21• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Kicsik nagy focija

- Semmi gond nincs, amiért kikaptatok. Gratulálok nektek, ügyesek voltatok fiúk! - mondja csendesen, mégis megnyugtató magabiztossággal Heveli Péter Zoltán. Kaplonyban járunk, a helyi sportcsarnokban. Új, meseszerű, kacsalábon forgó palota. A foci palotája. Persze más sportoké is, de hát a labdarúgás a legnépszerűbb errefelé is.

Körben ül a mester és a tanítványok. Most éppen kevesen vannak, mert bizony a nyirkos, esős időjárás sok gyerkőcöt az otthonmaradásra kényszerít. Azzal persze olyan nagy baj nincs, ha nem kell menni december 2-án a suliba, de csütörtökökként - ahogy ezt minden kaplonyi kissrác tudja már jól - focisuli van. Onnan pedig nem lehet hiányozni! Jönne is mindenki, csakhát megfázva nem engedik őket...

Persze régóta tartanak kiselemistáknak is fociedzéseket Kaplonyban - magyarázza az edző, Heveli Péter Zoltán az összetartás egy pillanatában. Eddig az egyik helyi neves focista, Szilágyi Tibor vezette a focisulit. A vállalkozása miatt azonban mind kevesebb ideje jutott erre, így pár hónapja Heveli Péter Zoltánt kérték fel. Mégpedig a helyi ferencesek. A szerzetes testvérek támogatják ugyanis a csapatot.


Focisuli Kaplonyban
Összetartás a focisulin. Nehéz elmagyarázni, hogy miért kell néha jobbak ellen játszani

Az UEFA „C" képesítésével rendelkező mester az elemistákkal (azaz a másodikos, harmadikos és negyedikes gyerekekkel), valamint a kisgimnazistákkal (ötödikes és hatodikos kisdiákok) tart edzéseket. A kicsiknek délután négytől, a „nagyoknak" pedig szintén csütörtökönként, de már délután öttől.

A szomszédos településekkel játszanak olykor meccset a kicsik. Legutóbb például Börvellyel és Kálmánddal. A kaplonyiak négy gólt rúgtak, valamint szintén négyet kaptak a két találkozón. A kálmándiak ellen 3-1-re nyertek, a börvelyiek ellen viszont veszítettek, ugyanannyira. No, ezt lehet nehéz elmagyarázni a gyerekeknek! Merthogy a börvelyiek azért nyertek ellenük, mert nem csak „kicsikkel" álltak ki ellenük, hanem vegyesen, nagyokkal is.


A sportcsarnok, a foci palotája
A sportcsarnok, a foci palotája


- Így is tartottátok a lépést velük - dicséri megfontoltan őket az edző -, ők jobban elfáradtak, mint ti. Csak a helyzetkihasználással volt gondotok. A koncentrációval. Tudjátok, mit jelent ez a szó, ugye? A múltkor beszéltünk róla. Nem lehet minden gólhelyzetet kihasználni, de ha ügyesen edzetek, legtöbbször be fogjátok majd rúgni a labdát a hálóba.

Amúgy az edzőnek pont ez volt a célja: a kicsiket olyan csapattal játszatni, amelyik ellen még nem lehet esélyük. Lássák, nem a legjobbak még, az ellenfél hatalmasabb, erősebb náluk, de sok edzéssel van nekik is esélyük.

Persze ezek az edzések gyermekközeliek. a játékon van a hangsúly, s persze a fegyelmet is el kell sajátítaniuk. S azt is, hogy néha egy győzelemnél többet lehet tanulni egy vereségből. Amelyet amúgy emelt fővel küzdöttek végig náluknál erősebbek ellen. Ülnek körben nagy csendesen, látszik, még nem nagyon értik, de alig várják már, hogy a labda ismét ott pattogjon előttük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: