2016-06-12 13:13:00• hírek • Kocsis Zoltán

Kicsik és nagyok vonultak a környezettudatosabb életformáért

Immár nyolcadik éve vonulnak végig Szatmárnémetiben, a Sugárúton a virágparádé résztvevői. Kicsik és nagyok a környezettudatosabb életmódot, a zöldövezetek, a hulladékgazdálkodás és az alternatív közlekedés fontosságát hirdetik.

A vasárnap délelőtti eseményt az ötletgazda Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója nyitotta meg rövid köszöntőjével. Ebben elmagyarázta, hogy a virágok a zöldövezeteket és az egészségesebb környezetet jelképezik, az újrahasznosított hulladékokból saját kezűleg készített maskarákba, jelmezekbe öltözött gyerkőcök a szelektív hulladékgazdálkodást hirdetik, a kerékpárosok pedig az alternatív, környezetbarátabb közlekedési lehetőségeket igyekeznek népszerűsíteni.

Békéssy beszédében emlékeztetett arra az európai uniós direktívára, mely szerint minden településen egy lakosra 26 négyzetméter zöldövezet kell jusson. Szatmárnémetiben az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint 22,6 négyzetméter zöld terület jut lakosonként. Ez bőven elmarad az uniós követelményektől - más kérdés, hogy Szatmárnémeti ezzel is a tíz legzöldebb romániai megyeközpont közé tartozik.

A köszöntő után előbb Békéssy, majd a gyerekek megkoszorúzták Kiss Gedeonnak, a Kossuth-kert megálmodójának szobrát, majd a menet megindult a városközpont felé. Lehet, hogy nem voltak annyian, mint egy nappal korábban a Caritas jótékonysági maratonján, de ez a társaság is legalább olyan jó kedvű, de bizonyosan színesebb és virágosabb volt. Darázsnak, szarvasbogárnak, robotnak vagy éppen szuperhősnek öltözött gyerkőcök, diskuráló felnőttek, virággal díszített járművek, vetési mazsorettek és Cserey „Csabcsi" Csaba ütősei - a borongós június délelőttbe színt és vidámságot vitt a menet, ahol csak elhaladt.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: