2009-11-24 14:23:45• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Kicsi az esélye a második fordulóban

Traian Basescu államfőjelöltnek kicsi az esélye a győzelemre a romániai elnökválasztás második fordulójában - írta kedden az Evenimentul Zilei című napilap, bár a televíziós kommentátorok egy része egyáltalán nem tekinti még "lejátszott meccsnek" a december 6-i voksolást.

A keddi román lapok a közvélemény-kutatásokra utalnak, amelyek azt mutatják, hogy a harmadik helyen végzett Crin Antonescu liberális jelölt szavazótáborának kétharmada a második fordulóban Mircea Geoanára, a Szociáldemokrata Párt (PSD)  jelöltjére fog szavazni. Antonescu ugyanis hétfőn bejelentette: elképzelhetetlen számára bármilyen fajta együttműködés Basescuval.

A többnyire Basescuhoz közel álló Evenimentul Zilei is úgy látja, hogy a jelenlegi államfőnek nincs sok esélye, még akkor sem, ha a liberális szavazótábor esetleg nem követi "birkanyáj" módjára vezetőjét. A cikkíró úgy ítéli meg, hogy Basescu elszigetelődött a romániai politikai életben, és úgy tűnik, hogy az elnökválasztás múlt vasárnapi első fordulójában részt vevő ellenfelei közül egyikük sem fog átállni az ő oldalára a december 6-i második forduló előtt, amelyben Geoanával mérkőzik meg. 

A lap egy másik publicistája szerint Basescu esetleg csak egy "szuperajánlattal" térítheti vissza magához a liberálisokat. A szerző szerint az egyik ilyen ajánlat az lehet, hogy a 2014-es elnökválasztásra esetleg felkínálja Antonescunak: legyen ő a Basescut támogató demokraták és a liberálisok közös államfőjelöltje, cserében pedig most a két párt támogassa közösen a második fordulóban Basescut egy kormánykoalíció alakítása reményében.


Basescu magabiztos volt, és sokak szerint a következő fordulóban is van esélye
Basescu magabiztos volt, és sokak szerint a következő fordulóban is van esélye


A szerző szerint Basescu sorsa most Antonescu liberális szavazóinak a kezében van, akik csak úgy győzhetők meg, ha Basescu a liberálisok számára főszerepet szavatol Románia irányításában. A szerző szerint azonban Basescu szavának már nem hisznek a liberálisok.   

A Ziua című napilap szerint a Basescut támogató demokraták és a liberálisok közötti tárgyalások kudarcba fulladtak, ezért a Demokrata Liberális Párt (PD-L) vezetői minden liberális megyei szervezetet külön-külön próbálnak meggyőzni Basescu támogatásáról. A Gandul című napilap szerint most a kérdés az, hogy a liberális szavazók kivel tartanak, miután jelöltjük közvetett módon Geoanát támogatja. A Cotidianul című napilap szerint Basescu szövetséges nélkül maradt, ezért most a liberálisok "megosztásán ügyködik".

Televíziós kommentátorok egyelőre nem vesznek mérget egyetlen változatra sem, vagyis korántsem tekintik reménytelennek Basescu győzelmét. Felhívják a figyelmet: a jelenlegi államfő a korábbinál is erőteljesebb népvezéri szerepben tünteti fel magát, erősebben helyezi a hangsúlyt az általa korruptnak tekintett politikai elit elleni harc fontosságára, azt a képet alakítva ki magáról a közvéleményben, hogy "egyedül áll mindenkivel szemben".

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: