2006-11-30 19:09:13• hírek • Kis Csilla

Allergiát okoz a karácsonyfa?

fenyoVizsgálatok igazolták, hogy a fenyőn megjelenő penészgombák allergiás tüneteket válthatnak ki

A karácsonyfa is okozhat allergiát: vizsgálatok igazolták, hogy a fenyőn megjelenő penészgombák allergiás tüneteket válthatnak ki.

A betegség Magyarországon sem ismeretlen. Dr. Balogh Katalin, főorvos, allergológus az MTI-nek elmondta: a bajok forrása a penészgomba, amely gyakran telepszik meg a fenyőfán, onnan pedig a szoba levegőjébe kerül, de panaszokat kizárólag a penészgombára allergiás betegeknél okoz.

Tünetei megegyeznek a klasszikus szénanátháéval: rohamokban jelentkező tüsszögés, vizes orrfolyás, könnyezés, szemviszketés, rosszabb esetben asztmatikus tünetek, mint köhögés, sípoló légzés, fulladás. A penészgomba a lakásban virágcserép földjében, nedves, penészes falon is.

Az ilyen típusú allergia kivizsgálása, más allergiától való megkülönböztetése egyszerű, úgynevezett "prick" tesztvizsgálattal történik. Gyakorlott szakember gyorsan és biztosan meg tudja állapítani, miről van szó.

Az allergia sok embert érint. Jelenleg minden harmadik ember szenved valamilyen allergiás betegségtől. Dr. Balogh Katalin kifejtette: "Saját felmérésem szerint csak az allergiás nátha 1 millió 600 ezer embert érint ma Magyarországon. Leggyakoribb a parlagfű allergia, de szép számmal akadnak penészgombára allergiás betegek is. A külföldi kutatások igen tág határok között adják meg az allergiás nátha gyakoriságát, az általam legutoljára olvasott cikkekben 9 százaléktól ( Mongólia falvai), 39,9 százalékig (Svédország) terjedő értékek fordulnak elő".

A főorvos szerint legjobb elkerülni az allergént, ami azt jelenti, hogy aki allergiás a penészgombára, és a fenyőfa közelében tüneteket tapasztal, a továbbiakban lehetőleg kerülje el azt a szobát. Emellett gyógyszeres kezeléssel is lehet enyhíteni a tüneteket. Ami az allergia megelőzését illeti, számos kutatás folyik ez ügyben egészen a génsebészeti eljárásokig, egyelőre szerény eredménnyel. "Amit tehetnénk: a környezetszennyezést felszámolhatnánk, irthatnánk a gyomokat, visszaszoríthatnánk a dohányzást, általában javíthatnánk a környezeti kultúra és jobban odafigyelhetnénk az egészséges életmódra" - tette hozzá a főorvos. stop

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: