2009-11-12 11:07:33• hírek • Ferenczi Noémi

Nő az iskolaelhagyások száma

Hazánkban a diákok 19 százaléka távozik az iskola kötelékéből  mielőtt befejezné kötelező tanulmányait. Megyénkben is nőtt az iskolaelhagyás mértéke.

Az Európai Unió tagországaiban végzett felmérés szerint, Románia a harmadik helyen áll az iskolaelhagyás tekintetében. A felmérésből az is kiderül, hogy Romániát csak Málta, 42%-kal valamint Portugália, 39%-kal előzi meg.

Aggodalomra ad okot, hogy Szatmár megyében a tavalyi évhez képest körülbelül százzal nőtt az iskolát elhagyó tanulók száma. Az érintett réteg továbbra sem változott. Az iskolaelhagyás a vidéken tanuló, nehéz anyagi körülmények között élő családokból származó diákokat érinti leginkább. Ezek a diákok legtöbbször kénytelenek időnap előtt munkába állni, segíteni szüleiknek a létfenntartásban.

A 2008-2009-es iskolai év végén a diákok 1,1%-a lépett ki végleg az iskolapadból. Az 527 iskolaelhagyó diák nagy része középiskolai tanulmányait hagyta abba. A legtöbb, vagyis összesen 199 diák a Constantin Brancusi Iskolaközpont valamint az Avasfelsőfalui Elméleti Líceum diákja volt.

Az elméleti középiskolákban jóval ritkább az iskolaelhagyás, mint a szakiskolákban. Az 527 diák közül 163-an a Constatin Brancusi Iskolaközpont, a Sárközi George Baritiu Iskolaközpont, a Ionita G. Andron Iskolaközpont, a Szopori és Camarzana-i szakiskolák diákjai voltak.

Az elemi és gimnazista osztályokat is érinti a jelenség. Az elmúlt iskolai év végén összesen 123 V-VIII. osztályos diák hagyta abba tanulmányait. Ezek a diákok az ákosi, tasnádi, a pusztadaróci, szatmárhegyi általános iskolák tanulói voltak. Az elemi osztályosok közül 42 diák hagyta el a tanügyi rendszert, mégpedig a tasnádi, a remetemezői, az avasfelsőfalui és a bélteki iskolákból.

A 2007-2008-as iskolai évben 427 szatmári diák hagyta el az iskolát, tehát 83-mal nőtt az iskolaelhagyó diákok száma.



Az általános iskolásokat kevésbé érinti az iskolaelhagyás


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: