2009-11-13 13:14:41• hírek • Ferenczi Noémi

Kicsapás lehet a vége

A 2008-2009-es tanévben összesen 19 diákot csaptak ki megyénk tanintézményeiből. A legtöbb esetben az igazolatlan hiányzások indokolták az eltanácsolást.

Évről-évre nő az iskolaelhagyások száma, azonban ez nem az egyetlen probléma mellyel a román tanügyi rendszernek szembesülnie kell. A tanulás elhanyagolása, a sok hiányzás miatt bizonyos esetekben az adott tanintézmény vezetőségének nem marad más választása mint az, hogy az érintett diákot eltanácsolják az iskolából. A 2008-2009-es iskolai évben is előfordultak hasonló esetek. Összesen 19 diákot csaptak ki megyénk tanintézményeiből. Mindannyian középiskolások voltak, illetve egy diák kivételével mindannyian szakiskolába jártak.

„A kicsapásnak legtöbbször a sok igazolatlan hiányzás az oka. Ha egy diáknak összegyűl több mint hatvan igazolatlan hiányzása, vagy kicsapják vagy levonják a magaviseleti jegyét. Az esteteket az iskolán belüli bizottság vizsgálja ki és tesz javaslatot a diák büntetésére. Előfordul, hogy úgy döntenek, nem csapják ki egyből hanem hatosnál kisebbre vonják le a magaviseleti jegyét, ami évismétlést von maga után"- magyarázta Kónya László, főtanfelügyelő-helyettes.

Az elmúlt tanév során tehát egy diákot csaptak ki a nagykárolyi Kalazanci József Római Katolikus Iskolaközpontból, további tizennyolcat az I.C. Bratianu Szállítási és Telekommunikációs Műszaki Kollégiumból, az avasújvárosi Elméleti Líceumból, az Elisa Zamfirescu Műszaki Kollégiumból, a Johann Ettinger Elméleti Líceumból, a Mihai Eminescu Főgimnáziumból és az Ortodox Teológiai Líceumból.

Sok esetben nem büntetik kicsapással azt a diákot, aki rossz fát tett a tűzre. Kezdetben a magaviseleti jegy levonásával figyelmeztetik a diákot, hogy változtatnia kell magatartásán. Az elmúlt tanév során összesen 1873 diáknak vonták le a magaviseleti jegyét. Érdekes megjegyeznünk, hogy az ily módon büntetett diákok elég nagy része még csak általános iskolás, vagyis összesen 738 diák. A legtöbb rossz magaviseletű diák vidéki iskolában tanul, úgy mint az ákosi, halmi, pusztadaróci, aranyosmegyesi iskolákban.


Az általános iskolában sem ritka a magaviseleti jegy levonása
Az általános iskolában sem ritka a magaviseleti jegy levonása


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: