2015-10-16 11:25:05• hírek • Szatmár.ro

Kiberrendőröket toboroznak Ukrajnában

Kiberbűnözők üldözésével foglalkozó új osztály alakul a nemrég létrehozott ukrán nemzeti rendőrség kötelékében - jelentette be csütörtökön Kijevben Arszen Avakov belügyminiszter.

A tárca vezetője elmondta, hogy a kormány a héten döntött a kiberrendőri osztály felállításáról, amire a belügyminisztérium pótlólagos forrásokat is kapott. Avakov szavai szerint az új részleg 400 alkalmazottal fog működni. Harminckilenc magasan képzett high-tech szakembert készülnek alkalmazni - a miniszter szavaival élve - különleges informatikai ügynökként. Őket Ukrajnában magasnak számító fizetéssel próbálják a rendőrséghez csábítani. Kezdő bérük 25-30 ezer hrivnya (körülbelül 4445- 5340 lej) lesz.

A kiberbűnüldözői osztály többi munkatársának fizetése 6 ezer hrivnyánál, azaz mintegy 900 lejnél kezdődik. A többségüket, 230-250 főt - beleértve a különleges ügynököket - nyílt pályázat útján választják ki. A számítástechnikai szakembereknek az állás elnyeréséhez vizsgát kell tenniük.

Avakov közölte, hogy a tervek szerint november 5-ig létrejön a kiberrendőrség. Kifejtette, hogy az új szerv a várakozásaik szerint technikai felszerelésének és szakmai felkészültségének köszönhetően képes lesz azonnal reagálni a különböző kiberbűncselekményekre, fenyegetésekre, valamint együttműködni a hasonló külföldi hatóságokkal nemzetközi kiberbűnözői csoportok leleplezésében.

Az ukrán parlament tavaly nyáron fogadott el törvényt arról, hogy a belügyi reform keretében átalakítják a rendőrséget. Ennek részeként július elején kétezer frissen kiképzett járőr tette le az esküt az ukrán fővárosban. Kijevben, Lembergben (Lviv) néhány százan közülük már megkezdték a szolgálatot, és folyamatosan állnak munkába Ukrajna más városaiban is. A cél az, hogy a lakosság körében főként korruptsága miatt rendkívül rossz megítélés alá eső régi rendőrállományt folyamatosan új, "tiszta múltú" alkalmazottakra cseréljék. Az új, modern - a New York-i rendőrök uniformisára hasonlító - egyenruhát viselő járőrök átlagéletkora 25 év. Javarészt olyan fiatalokat vettek fel a munkára, akik még sohasem teljesítettek szolgálatot a rendőrség kötelékében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: