2011-03-08 23:39:24• hírek • kocsis zoltán

Kibekkelte magát a BL-ből az Arsenal

Kedd este már a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek első visszavágóira került sor. AZ első meccsek után a hazai pályán fellépőknek volt nagyobb esélyük a továbbjutásra, bár míg a Barcelonának ehhez le kellett dolgoznia a Londonban összeszedett egy gólos hátrányát az Arsenal ellen (2-1-re nyertek az „ágyúsok"), addig a Sahtar Donyecknek „csak" meg kellett őriznie Rómában szerzett előnyét (3-2 a Roma ellen.)

Barcelonában az első fontos kérdésre az első pillanatban választ kaptunk: az első meccs első angol góljának szerzője, van Persie sérülése ellenére ott volt a vendégek kezdőjében - később kiderült: lehet, kár volt. Ellentétben a hazaiak középső védő párosával, Piquével és Puyollal. Ennek azonban kevés jelentősége volt az első félidőben, mert az Barcelona olyan magasan védekezett, hogy az Arsenal gyakorlatilag nem tudta kihozni a labdát saját térfeléről. Ennek ellenére a katalánok egyetlen igazi ziccert sem tudtak kidolgozni, mert Alves erős szabadrúgása (mely után le kellett cserélni Szczęsny kapust), Villa és Messi gyenge lövése középre, Pedro csavarása kapu mellé ment, Adriano éles szögből leadott lövése pedig a kapufán csattant. Az utolsó percek inkább a kakaskodásokról szóltak, mígnem a játékrész ráadásában Fabregas vesztette el a labdát saját tizenhatosa előtt, Iniesta mesterien ugratta ki Messit, aki pazar csel után mattolta Almuniát.

Viharosan és hatalmas meglepetéssel kezdődött a második félidő: az 53. percben az Arsenal kiegyenlített, úgy hogy kapura sem lőtt. Bal oldalról íveltek be szögletet az angolok, Busquets pedig saját kapujába bólintott. A következő öt percben Villa kétszer is továbblőhette volna a hazaiakat, ám Almunia mindkétszer nagyot védett. Amit azonban a hálóőr felépített, azt közben van Persie lerombolt: miután a holland az első félidő végén egy könyöklésért megkapta első sárgáját, az 56. percben sípszó után rúgta el a labdát - jött a második sárga.

És jött a Barcelona is: Alves és Villa ziccerei után a 69. percben Iniesta, Villa, Xavi volt a labda útja, a középpályás pedig megszerezte a vezetést. Két perccel később már kettő volt a katalánok előnye és ismét továbbjutásra álltak: Pedrót Koscielny buktatta, Messi pedig begurította a tizenegyest. A gránátvörös-kékek szabályosan megfojtották az Arsenalt és ez a továbbiakban is folytatódott, de Almunia előbb Messit, majd Afellayt is blokkolta. Eddig akárhányszor találkozott egymással a két csapat, mindig született gól az utolsó negyed órában. Eddig. Most azonban ez nem történt meg, bár a 87. percben látott akció majdnem a Barcelona kiesését okozta. Amennyiben ugyanis Adriano hibája után Bendtner nem veszi át kicsit hosszan a labdát és amennyiben ezt kihasználva Mascherano nem tud becsúszva Valdez kapushoz menteni....Ám ebben a mondatban, akárcsak az akcióban, túl sok volt az „amennyiben", így a Barcelona megérdemelten győzött egy olyan Arsenal ellen, amely csak védekezni ment a katalán fővárosba és egyszer sem vette célba a hazai kaput!


Xavi lövése után Djourou és a fotós is lemaradt a labdáról, amely a hálóban kötött ki fotó: uefa.de
Xavi lövése után Djourou és a fotós is lemaradt a labdáról, amely a hálóban kötött ki fotó: uefa.de


A Barcelonával ellentétben a Sahtar Donyeck a Rómában szerzett 3-2-es előnyének tudatában fogadta a Roma együttesét az est másik mérkőzésén. Ennek tükrében nem meglepő, hogy az olaszok kezdtek aktívabban, ám egy szerencsés gól hazai megpecsételte a sorsukat: a 18. percben Willian tekerte középre a labdát, Doni kapus előtt pedig Hübschman tett egy sarkazásos mozdulatot...Hogy beleért-e, az talány (az UEFA honlapja szerint igen), az viszont biztos, hogy az ukránok ezzel megszerezték a vezetést.

A „pecsételést" aztán két „olasz" játékos folytatta: Borriello 27. percben kihagyott egy büntetőt (Pjatov kapus védett szépen), majd a 41. percben a francia Mexes egy buta lerántásért megkapta második sárgáját, így a Roma halmozottan hátrányos helyzetbe került.

Ezt pedig Mircea Lucescu együttese nem hagyta kihasználatlanul: a szünet után a Sahtar nem erőltette a támadásokat, nagyon okosan csak annyit tett, amennyi feltétlenül szükséges volt a győzelem megszerzéséért. Ebben pedig komoly segítséget kaptak a vendégek védelmétől, amely előbb egy kollektív hibával járult hozzá Willian pazar góljához, majd a hajrában Eduardo használta ki Rosi gyermeteg bakiját.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntők, visszavágó (összesített eredmény):
Barcelona - Arsenal 3-1 (4-3)
gólok: Messi (45., 71., 11-es), Xavi (69.), illetve Busquets (53., öngól)
Sahtar Donyeck - Roma 3-0
gólok: Hübschman (18.), Willian (58.), Eduardo (87.)
a hazaiaknál Razvan Rat végig a pályán volt

Rat és a Sahtar könnyen vette a Roma jelentette akadályt fotó: shakhtar.com
Rat és a Sahtar könnyen vette a Roma jelentette akadályt fotó: shakhtar.com


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: