2010-02-16 15:10:33• hírek • Gozner Gertrud

Kiárusítás problémákkal

Az Országos Fogyasztóvédelmi Ügynökség ajánlására a január 15 és 31 közötti periódusban a kiárusításokat és árengedményeket meghirdető üzleteket ellenőrizték a felügyelők.

Figyelmük többek közt kiterjedt az illető kereskedelmi egység törvényes működésére, a nyitvatartási idő jól látható helyen való kifüggesztésére. A leárazási időszak kezdetét és időtartamát szintén jól látható helyen kell jelezni, valamint az is egyértelmű kell legyen, hogy milyen termékekre vonatkozik. A fogyasztó tájékoztatására  az olcsóbban adott áru címkéjén mindkét összeg meg kell jelenjen, az árkedvezmény előtti és utáni, hogy megállapítható legyen az árengedmény mértéke.

Kiárusítást évente két alkalommal lehet szervezni, amelyek időtartama nem haladhatja meg a 45 napot. Ugyanakkor az olcsóbban adott termékeket a kereskedő harminc nappal korábban ki kell fizesse a beszállítónak. Az akciós időszakokat egy határozat a január 15 és április 15 periódusra szorítja be az őszi és téli holmik, és augusztus 1 - október 31 a tavaszi nyári cuccok esetén. Nem lehet akciót meghirdetni olyan termékre, amely csak veszteségesen adható el, nincs raktáron, és nem lehet pótolni. Ez utóbbi esetben értesíteni kell a vásárlókat, hogy az akció csak az árukészlet erejéig tart.

A megyei fogyasztóvédelem munkatársai 35 boltot ellenőriztek, és az esetek jó részében, 31 alkalommal valamilyen mulasztást tapasztaltak. A legtöbb helyen csak a leárazott, vagy csak a régi ár jelent meg, így a vevőnek nem volt összehasonlítási alapja. Ezen kívül sok ruhaneműnek nem volt a termékleírása román nyelven is feltüntetve. A mulasztások következtében összesen 31 bírságot osztott ki a hivatal 141 ezer lej értékben.


A vásárlóval a leárazás minden részletét tudatni kell


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: