2018-05-02 08:28:42• hírek • közlemény

Kiállnak a MOGYE mellett a szatmári magyar középiskolák

Országszerte hatalmas felháborodást váltott ki a magyar közösségekben a hír, mely szerint egyesítenék a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet és a Petru Maior Egyetemet. Az erdélyi magyarság megannyi ismert és elismert alakja fejezte ki már elégedetlenségét ezzel kapcsolatban, és most a szatmári magyar középiskolák vezetői is véleményüknek adnak hangot. Az alábbiakban az intézményvezetők közös közleményét olvashatják!

"A szatmárnémeti magyar középiskolák vezetőségei és tanári közösségei ezúton szeretnék kifejezni szolidaritásukat a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Kar magyar oktatóival és diákjaival. 
 
Aggodalommal kísérjük figyelemmel az utóbbi napok eseményeit, a MOGYE és a Petru Maior Tudományegyetem egyesítésének eredményeként háttérbe szoruló magyar nyelvű orvos -és gyógyszerészképzés ellehetetlenítésének szándékát. 
 
A Szatmári magyar diákok a MOGYE megalapításától kezdve jelen vannak az egyetem hallgatóinak sorában. Számos kiváló, térségünk meghatározó személyiségévé váló orvos és gyógyszerész került ki erről az egyetemről, magas szintű szakmai tudás birtokában. Végzős diákjaink számára ma is az egyik kedvelt, és sokak által választott továbbtanulási lehetőség a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem. Sajnos, mi magunk is látjuk és tapasztaljuk, hogy az utóbbi években visszaszorult a magyar nyelvű képzés lehetősége ezeken a karokon. 
 
Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az erdélyi magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzést kiemelkedően fontosnak tartjuk mind továbbtanulni kívánó diákjaink, mind az erdélyi magyar közösség szempontjából. Bízunk abban, hogy a megoldás a tanügyi törvény előírásainak figyelembevételével, a kisebbségi jogok betartásának igényével születik meg."
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: