2010-07-04 20:29:24• hírek • MTI

Kiállították Caravaggio maradványait

Kiállították a toszkánai Porto Ercolében Caravaggio (Michelangelo Merisi) olasz festő állítólagos földi maradványait, amelyekre egy tengerparti tömegsírban talált rá egy tudóscsoport.

Egy évig tartó kutatómunka után olasz tudósok június közepén jelentették be, hogy minden bizonnyal a 400 éve meghalt mester földi maradványaira bukkantak. "Nyolcvanöt százalékos bizonyossággal merem állítani, hogy ezek a csontok Michelangelo Merisitől származnak" - közölte akkor sajtótájékoztatón az olasz kutatócsoport vezetője, Giorgio Gruppioni professzor.

A tudósok munkáját koordináló Gruppioni az 1610. július 18-án elhunyt barokk mester  csontjait is megmutatta. Ahogyan életét, Caravaggio halálát is számos titok övezi: a mai napig nem tudni, hogy a barokk festészet zsenije gyilkosság áldozata lett-e, ahogyan a legenda tartja, halálos szifiliszben vagy más járványban hunyt-e el. Annyi bizonyos a 2001-ben megtalált halotti levél szerint, hogy Merisit a Grossetótól nem messzi Porte Ercole egykori temetőjének tömegsírjában ásták el.

Caravaggio Nápolyból éppen Rómába tartott a pápához, útközben érte a halál. A Porto Ercoléhoz közeli kórház korabeli feljegyzései szerint magas lázban hunyt el, és mivel errefelé idegen volt, a külföldieknek fenntartott közös sírban helyezték el a tengerparton. A tudósok éppen ezért Porto Ercole volt temetője területének legalsó rétegeiben keresték Caravaggiót. Nem volt könnyű feladat, hiszen a XVII. századi közös síron ma már lakóházak állnak. A csontok vasárnaptól két héten keresztül láthatóak a Forte Stella nevű, 16. századi erődben. Állandó elhelyezésükről később gondoskodnak, de várhatóan Porto Ercoléban maradnak.


Caravaggio: Narcissus
Caravaggio: Narcissus


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: