2013-08-12 17:22:44• hírek • Szatmár.ro

Kiállítással zárult a Hadadi Alkotótábor

Az immár negyedik alkalommal megrendezett Hadadi Nemzetközi Alkotótábor keretében ünnepélyes hangulatban nyílt meg augusztus 11-én, vasárnap a táborban résztvevő hazai és külföldi képzőművészek munkáiból rendezett kiállítás.

A 25 alkotó Hadadon készített alkotásaiból és egyéb munkákból nyílt kiállítás vasárnap délben a Degenfeld-kastélyban a Szatmári Képzőművészek Egyesülete által rendezett bemutatta a helyi érdeklődőnek a magával hozott ötven alkotását is. A nagyérdemű közönség festményeket, grafikákat, fafaragásokat, kisplasztikát, textíliát csodálhatott meg.

A több, mint egy hetes táborban hat településből érkeztek alkotók: Szatmárnémetiből jelen volt Gergely Csaba, Tillinger Stefan, Keresztesi Monica, Cherecheș Alexandra, Szodoray Parádi Hajnalka, Podolyák Vilmos, Kóter Vasile, Varga Zsuzsanna, Moldovan Cristina, Estan Ecaterina, Foris Ecaternina, Guga Margareta, Blidar Diana, Marina Vasile és Bordaș Vasile; Tasnádról Sabău Vasile és lánya Sabău Maria érkezett, Nagybányából részt vett Sofineti Corneliu, Rettegi Maria és Hétvári Ildikó, Tordáról Vasilichi Ancuța és Marchiș Teodora, Marosvásárhelyről Mureșaín Vasile, Pop Călin, Magyarországról pedig Belánszky-Demkó Beáta érkezett.

A hadadi alkotótábor rangját emelte a meghívott művészeti vezető, a kolozsvári születésű, Marosvásárhelyen élő és tevékenykedő Muresan Vasile szobrász, festőművész, a Marosvásárhelyi Képzőművészeti Múzeum munkatársa, az egyházi festészet szakértője. Őt pedig marosvásárhelyi kollégája Pop Catalin, muzeológus, festőművész segített.

A kiállításmegnyitó keretében a Hadadi Dégenfeld Alapítvány igazgatónője, Kurta Tőtös Beáta református lelkész röviden vázolta a Dégenfeld kastély és az Alapítvány történelmét, örömét fejezve ki a képzőművészek jelenléte miatt, garantálva az alkotótábor hosszú távú jövőjét.

Gergely Csaba, az egyesület elnöke a bemutatott alkotások minőségéről, az alkotótáborok fontosságáról, táborban észlelt vidám, barátságos légkörről beszélt. „-A szállás és étkezési lehetőség nagyszerű, a munkakedv pedig töretlen volt. Úgy gondolom mindnyájan jól éreztük magunkat az elmúlt kilenc nap során" - magyarázta Gergely.

A megnyitót Varga Mária, a Szatmári Művészeti Iskola kultúrreferense vezette, a zenéről pedig Varga Zsuzsanna hegedű szakos diáklány gondoskodott.

A hagyományokhoz híven a művészek az általuk kiválasztott alkotásokat a Hadadi Dégenfeld Alapítványnak adományozták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: