2014-06-16 17:24:02• hírek • Kocsis Zoltán

Kiállítással és filmvetítéssel kezdődik a Japán Kulturális Napok Fesztiválja

A hatnapos eseménysorozat valamennyi rendezvényének a Szakszervezetek Művelődési Háza ad otthont. A hat nap alatt az érdeklődők betekintést nyerhetnek a japán kézművességbe, kalligráfiába, konyha- és filmművészetbe.

Vélhetően mindannyian hallottunk már az origamiról vagy a kimonóról. Meg a szusiról és a szakéről. Na de tudják-e, mi az a kirigami, az udon vagy éppen a etegami? Ha nem, kedd és vasárnap között látogassanak el a Japán Kulturális Napok Fesztiváljára Szatmárnémetiben, a Szakszervezetek Művelődési Házába.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Japán barátainak Köre Egyesület, valamint a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ június 17-22. között első ízben szervezi meg a Japán Kulturális Napok Fesztiválját - részben a Szatmár Megye Napjaival (20-22.) párhuzamosan. A hat nap alatt a szervezők ígérete szerint az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a papírvágással, a kimonó készítésével vagy éppen a japán filmművészettel.

A fesztivál június 17-én hivatalos megnyitóval, valamint kiállítással kezdődik. Ezt követően az érdeklődők megtekinthetik a 2002-ben forgatott, magyarul a Szamurájlázadás címen futó filmet, melynek eredeti címe Amida-do dayori.

Másnap, azaz szerdán 15.00-17.00 órák között bárki megismerkedhet az origami, 18.00 órai kezdettel pedig a kirigami művészetével. Amíg előbbi a papírhajtogatás, addig utóbbi a papírvágás technikájának japán kifejezése.

A harmadik nap, azaz csütörtök első fele a konyhaművészeté. Amikor mi európaiak a japán konyháról hallunk, elsősorban a szusira, na meg a szakéra gondolunk. Csakhogy legalább ilyen, szinte alapélelmiszernek számít a felkelő nap országában az udon, ami búzalisztből készült vastagtésztát jelent. Hogy előtte jár-e egy kis szaké (rizsből és vízből erjesztett alkohol), azt egyelőre nem tudni. Később a kirimennel, azaz egyfajta textilművészet rejtélyeivel is megismerkedhetünk.

Pénteken, szintén 15.00 és 17.00 órák között az etegamival, azaz a betűfestéssel ismerkedhetünk meg, a napot pedig kalligráfiai kiállítás teszi teljessé. Szombaton a kicuke műhely várja a vendégeket, itt megismerkedhetnek a kimonók készítésével.

Noha a program szerint a Japán Kulturális Napok Fesztiválja június 17-22. között zajlik, 22-én, azaz vasárnap semmiféle esemény vagy tevékenység nincs feltüntetve a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: