2019-07-28 08:07:11• hírek • Nagy Tímea

Kiállítással ért véget a Borókagyökér Egyesület alkotótábora - képgaléria

Július utolsó hetében zajlott Borókáék alkotótábora Szatmárnémetiben, a Szejke tanyán.

A Borókagyökér Egyesület idei felnőtt alkotótáborában tizenévesek is megismerkedhettek az ősi mesterségeink alapjaival. A vegyes korosztályú részvételnek köszönhetően sokszínű, vidám műhelymunka zajlott az együtt töltött öt nap alatt. A szorgalommal átszőtt napokról a megannyi kiállítási tárgy mesélt a szombaton felállított asztalokon. 

 

Hétfőtől péntekig élhettek szeretett elfoglaltságaiknak a résztvevők, akiket a hat tradícionális mesterség szakemberei oktattak az alapokra vagy már haladó fogásokra attól függően, ki milyen előképzettséggel érkezett a Szejke tanyára. A lelkes tanítványok Makoldi Gizótól tanulhattak batikfestést, Dávid Attilától bútorfestést, Keresztes Zoltántól fafaragást, Szejke Judittól nemezelést, Mali Lőrinctől kovácsolást és Takács Jutkától kosárfonást. 

 

A részben "bentlakásos" táborlakók az utolsó délelőtt folyamán összeszedelőzködtek, berendezték a kiállítást és még egyszer összegyűltek a lépésház teraszán a közös ebéd előtti kiállítás alkalmából. Az eresz alá, szép sorjában felakasztgatott batikolt kendőkön és rövid ujjú felsőkön átszűrődő színes napfényben fürödtek a szebbnél szebb kosarak és más, vesszőből készült használati tárgyak. A nemezelt fali díszek, a kis kovácsolt tárgyak készítői és a többi kézműves egy kissé megfáradva, de annál nagyobb elégedettséggel nézett végig a több mint száz portékán, melyek az elmúlt héten készültek.

 

A hazatérés előtt nem volt más hátra, mint a részvételért járó oklevelek átadása és a közösen elfogyaszott búcsúebéd ízletes töltött káposzta formájában.

 

A Borókagyökér Egyesület ezúton is szeretné megköszönni a résztvevőknek, hogy velük tartottak a heti mókában, és együtt alkothattak. A mesterek számára a kitartást és a türelmet, valamint a szakmai elhivatottságukat egyaránt. Köszönet jár a támogatásért a Bethlen Gábor Alapnak, a Hagyományok Házának, a Communitas Alapítványnak és a G. M. Zamfirescu Művelődési Háznak a támogatásért. Nélkülük a tábor nem jöhetett volna létre.

 

Borókáék azt üzenik, hogy "Jövőre veletek ugyanitt!" 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: