2013-05-13 15:16:28• hírek • Szatmár.ro

Kiállítással emlékeznek az 1970-es árvízre

Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala kedden 9 órai kezdettel szervez megemlékezést a Május 14 lakónegyedben felállított emlékműnél.

Kiállítás nyílik a Kölcsey Ferenc Főgimnázium előterében, május 14.-én 17:00 órai kezdettel. Gönczy Tamás és Szénás Zalán az 1970-es árvíz pusztításának több helyszínét járták végig fényképezőgéppel.

"1970 májusa. A megye települései - a Szamos, a Kraszna, az Ér, a Túr és a Homoród mentén elterülő városok és falvak normális életüket élték. Dolgos hétköznapokat éltek az üzemek, gyárak, iskolák, farmok és építőtelepek, műhelyek, üzletek, stadionok és előadótermek. Így teltek a későn érkezett tavasz napjai, munkával és a jól végzett munka elégtételével. S közben feltartóztathatatlanul közeledtek a szörnyű természeti katasztrófa napjai..." Így emlékeznek vissza az emberek ezekre a napokra, mikor a víz elárasztotta Szatmár városát és a környező településeket, határon innen és túl.

A katasztrófáról már többször megemlékeztek, de ez az első alkalom, amikor ilyen fajta kiállítást és rekonstrukciós munkát állítanak ki. A két fiatal munkája egy időutazásra hív mindenkit, öreget és fiatalt egyaránt. A fotók felelevenítik a gyötrelmes napokat és segítségükkel betekintést nyerhetünk az akkori időkbe, de láthatjuk azt is, hogy hogyan változott meg a városunk arculata az elmúlt évek során.

- Az "ikerképek" elkészítésekor próbáltuk ugyanabból a szemszögből újra fényképezni az eredeti témát. A változás sokszor szembetűnő, viszont vannak olyan felvételek is ahol szinte semmi sem változott - mondja az egyik alkotó, Gönczy Tamás.

Árvíz 1970-ben

Az 1970-es árvíz egyik helyszíne 2013-ban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: