2012-09-26 09:46:28• hírek • Szatmár.ro

Kiállításon tanulják a történelmet

Általános- és középiskolai osztályok is látogatják a Szatmári Római Katolikus Püspökség dísztermében berendezett kiállítást.

A második világháborús szatmárnémeti bombázások áldozatairól megemlékező, szeptember 16-i rendezvény alkalmával állítottak emléktáblát, és nyitottak kiállítást a Szatmárnémeti Püspöki Palotában. Az emléktábla a Püspökség óvóhelyén életüket vesztett személyek nevét őrzi az elkövetkezendő generációk számára, míg a kiállítás az áldozatok portréit, a háború szatmári pusztításait, kegyetlenségeit jeleníti meg, nemzetközi keretbe helyezve mindezeket.

A díszteremben berendezett fotókiállítás a szeptember 16-i megemlékezés óta sok érdeklődőt vonz: egyedül, csoportban látogatják hétköznapokon, a Püspökség hivatali ideje alatt, reggel nyolc és délután négy óra között. Több általános- és középiskolai osztály is felkeresi ugyanakkor, hogy a történelmet helyi vonatkozásaiban ismerjék meg, valamint képet kapjanak arról: a háborús filmeken látható pusztítások nem egy mindig távoli vidék anonim szereplőit érinthetik, hanem bizony itt nálunk, a városunkban, az elődeinkkel is megtörténtek.

Hétfőn reggel Trepszker Erika SJC, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum vallás tanára vitte el a IX. A osztály tanulóit, hogy tekintsék meg a kiállítást. A képeket mutatva beazonosította a fiataloknak a különböző épületeket, valamint azok helyét és szerepét a városban. A tanulók érdeklődéssel fogadták, lelkesen böngészték a kiállított fotókat, közben pedig kérdéseikkel faggatták a tanárnőt. Mint elmondták, sok érdekes részletre derült fény számukra.

A Püspöki Palota dísztermében megtekinthető kiállítás október 30-áig, ingyenes belépéssel látogatható, szeretettel várják az egyedül, vagy csoportban, akár osztállyal betérőket.

Sok diák látogatja a történelmi kiállítást a püspökségen

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: