2010-09-03 14:45:40• hírek • Szatmár.ro

Kiállításmegnyitó a Megyei Tanács Galériában

Baráth Csaba Attila festőművész és Kovács Emil Lajos képzőművészeti kiállításának megnyitójára került sor péntek délután a Szatmár Megyei Tanács Galériában.

A festészet iránt érdeklődők a Szatmárnémeti Alkotóház Képzőművészek Egyesületének köszönthetően egy újabb kiállítást látogathatnak az Alkotóház Galériában. Péntek délután nyitották meg a szatmári festőművész Baráth Csaba Attila és Kovács Emil Lajos kiállítását. A megnyitón részt vett Adrian Stef , a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, Deac Mircea, a Szatmárnémeti Művészeti Iskola igazgatója és az Alkotóház tagjai.  Székely Gabriella, Vékony József és Cserey Csaba hangulatos dalokkal tette hangulatossá az eseményt.

Baráth Csaba Attila jelenleg a Szatmárnémeti Északi Színház díszletfestője és kellékkészítője. Már 1996-tól tagja a Szatmárnémeti Alkotóház Képzőművészek Egyesületének, és több egyéni kiállítása volt már többek között Marosvásárhelyen, Nyírbátorban, Székesfehérváron és Nyíregyházán. Alkotásai megtalálhatók hazai és külföldi gyűjteményekben egyaránt. A művész kedvenc technikája az olajfestészet, színhasználatban visszafogott. Szívesen ábrázol állatokat, és a mindennapi életből ellesett jeleneteket.

Kovács Emil Lajos a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének tagja, volt elnöke a városi tájképfestészet jeles művelője, de főképpen a máramarosi táj, a Nagybánya-Felsőbánya vonalon mozgó festők követőjeként ismert. Művészelődei is ezeket a helyeket keresték, főként az 1920-as évek elején.

Festészetét a színek, formák és hangulat játékos vibrálása jellemzi. Kedvenc témái feloszthatóak panorámák és városi képek között, de gyakran időzik el a virágcsendéletek szemet és lelket melengető színeinek világában is. Kedvelt technikája a színek késsel való felhordása a vászonra illetve farostra.


Kovács Emil Lajos: Rejtett szándékok
Kovács Emil Lajos: Rejtett szándékok


Közös kiállításokon szerepel, de egyéni kiállításai között találjuk évente Szatmárnémetit, Nagykárolyt, Marosvásárhelyt, Nagykállót, Csengert, Nyíregyházát, Kecskemétet, Fehérgyarmatot, Nyírbátort, Budapestet és nem utolsó sorban Felsőbányát. Munkáit több részre oszthatjuk, helységenként a külön-külön csoportosítható témakörrel, kiemelve közülük Felsőbánya tájképeit, vagy akár Szatmárnémeti ismert és ismeretlen épületcsodáit.

"Képei lenyűgözőek, dinamikusan lüktetők. Nagyon szereti a természetet, mindent megfigyel és ez minden képén érzékelhető. Portréval is próbálkozott, és úgy látszik van keresnivalója ezen a téren is. Főleg olajfestékkel dolgozik, de nem idegen tőle az akvarell, tus, pasztell és az akriltechnika sem. A közelmúlt és napjaink művészetének irányába nagyon beleillik a tájkép." - méltatta Hittler Ferenc.

Az érdeklődők a kiállítást szeptember 24-ig látogathatják.




Kettős kiállítást látogathatnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: