2011-08-25 16:19:32• hírek • Póti Orsolya

Az Építész Kamara megmentené a műemlék-épületeket

Mind rosszabb állapotba láthatjuk az egykor még pompázó műemlék épületeket Szatmárnémetiben. A problémáról Sabau-Trifu Luciannal, a Román Építész Kamara Szatmár Megyei Fiókjának elnökével beszélgettünk.

A szakember maga is elmondta, hogy katasztrofális a helyzet e téren Szatmárnémetiben. Ugyan működik egy a Polgármesteri Hivatalhoz tartozó intézmény, aki felméri az épületek állapotát, de egy a felújításra szoruló ingatlanokat átfogó listán kívül semmi mással nem rendelkeznek, és nem is tudnak lépni ez ügyben semmit.

Az Építész Kamara épp ezért gondolt egy mentő megoldásra, aminek talán idővel - maximum öt éven belül - látszata lenne.

„A helyi kamara jelenlegi tagjai köré olyan frissen végzett építészeket, vállalkozókat várunk, akiknek jelent is valamit a város képe, és akik szívesen segítenének egy-egy épület restaurálási munkálatait elvégezni. Augusztus 4-én egy gyűlést tartottunk, és arra gondoltunk, hogy mi is készítünk egy listát azokról az épületekről, amelyek felújításra szorulnak. Az épületeket konkrét stílusirányzatokba rendszerezzük, illetve azokat is listára tesszük, amelyek nem határolhatóak be egy konkrét stílusirányzatba, de szépek, hangulatosak." - mondta el a Szatmár.ro-nak Sabau-Trifu.

Az építész úgy gondolja, hogy mindenekelőtt meg kell értetni a lakossággal ennek a kezdeményezésnek a jelentőségét, fontosságát, ezért kiállításokat, bemutatókat szerveznének az elkövetkezendő időszakban.

„Az emberek többsége nem érti igazán, hogy miért is fontos egy-egy épület felújítása. Pedig mindegyiknek kultúrtörténeti, sőt lelki és szellemi jelentősége van. Hiszen nem mindegy, hogy egy omladozó épületekkel teli utcán sétálunk végig, vagy egy-egy szépen rendbe tett, stílusos épületet csodálhatunk." - magyarázta az építész.

A Dacia Hotel épületének esete volt az első alkalom, amikor arra gondoltunk, hogy itt valamit tenni kell. Sokan megkérdezik, hogy mi is lenne a megoldás, ugyanis a városnak nincs pénze minden egyes ingatlant felújítani.

A szatmári műemlék épületek akkor kezdtek igazán tönkremenni, amikor olyanok költöztek be, vagy bérelték ki, akik egyáltalán nem fordítottak pénzt az ingatlanok folyamatos felújítására, rendbetételére. És ez évről évre így ment, és most látjuk, érezzük ennek az eredményét. „Például Franciaországban megvásárolhatsz egy kastélyt egy garzon árán, de azzal a feltétellel, hogy te tartod az épületet karban. Nálunk sem lenne rossz egy ehhez hasonló törvényt bevezetni..." - példálózott Sabau-Trifu.

Az építész elmondta: a tervhez támogatást egyelőre csak a Polgármesteri Hivataltól kaptak, és egy pályázatot is megnyertek, azonban szükség lenne még olyanokra, akik a jövőben támogatják a kezdeményezést, mert ez egy olyan előrelépés lenne, ami úgy a városi turizmus, úgy a lakosok javára válna. Az épületek rajzait sem tudták még megszerezni, de ez a lépés is folyamatban van.

Szatmárnémetinek közel ötven olyan műemléképülete van, amely mindenkinek más-mást jelent, hangulata más időkbe varázsol és mindennapjaink része. Éppen ezért kell felismernünk ezek értékét, és ezért fontos megőriznünk őket. Az ötvenből körülbelül húsz szorul felújításra, de idővel mindet egyenként újítani kell, hiszen vannak amelyek több mint száz éve városunk képét gazdagítják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: