2013-02-14 14:09:32• hírek • Póti Orsolya

Kiállítás nyílt a Polgármesteri Hivatal galériájában

Három képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás február 14-én, csütörtökön a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban.

Több tíz képzőművészeti alkotás várja a Polgármesteri Hivatal galériájába a képzőművészet iránt érdeklődőket csütörtök déltől kezdődően. Ekkor nyitotta meg ugyanis képzeletbeli kapuit a Szatmári Képzőművészek Egyesületének újabb kiállítása, amelyen három művész - Podolyák Vilmos, Salajan Ioan és Paduraru Georgiana - mutatja be alkotásait.

Podolyák Vilmos 1943-ban született Sárközújlakon. Egyike a legtermékenyebb, legtevékenyebb és legismertebb szatmárnémeti festőművészeinknek. Művészetében a fordulópontot a 70-es, 80-as évek hozzák, amikor is elköltözik a festői Nagybányára. Ott ismerkedik meg a Nagybányai festőiskola művészetével, magába szívja annak lényegét, a színek, a természet varázsát. Kialakul egyéni színvilága. Színei letisztulnak, a természet átlényegül, igazi nagybányai festőművészé alakul. Immár úgy emlegetik mint a kortárs nagybányaiak egyik pregnáns alakját. Tájképein megjelennek az alakok, emberek, az őket kiszolgáló állatok is, jelezve a művész hitét a természet - ember közötti szimbiózis lehetőségében. Kialakulnak kedvenc témái. A fő motívuma a táj marad, de megjelennek a pompás virágcsendéletei is.

Paduraru Giorgiana festőművésznő alkotásait már korábban is bemutatta az egyesület által szervezett különféle csoportos kiállítások keretében. Kedvenc ábrázolásai közé tartozik a portré, illetve az anya és a gyermek kapcsolatának megjelenítése. Paduraruval 2012-től bővült a szatmári képzőművészek egyesületének csapata.

A bukaresti születésű Salajan Ioan művészet iránti szeretete Nagybányára való költözéséből fakad. Szántó András festőművész tanár irányítása alatt III. díjat nyer egy országos rajzversenyen. Inaskodni kezd Bagosi korongozó mester mellett, fémdomborítás iránti szenvedélye pedig Kosma Stefan 1968-as évi fémdombormű-kiállításától ered.

kiallitasmegnyito from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: