2011-01-16 14:02:04• hírek • Szatmár.ro

Kiállítás nyílt Scheffler Jánosról

A boldoggá avatásra készülve a Szatmári Római Katolikus Püspökség kiállítást rendezett a vértanú püspökkel kapcsolatos tárgyakból. A kiállítás január 16. és július 8. között látogatható a Szatmári Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében.

Január 16-án vasárnap délután Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök nyitotta meg azt a kiállítást, amely a boldog emlékű Scheffler János vértanú püspökkel kapcsolatos tárgyakat vonultatja fel. "A püspök úr az emlékek által újra hazajött Szatmárnémetibe. A berendezett tárlat liturgikus tárgyakat, eredeti dokumentumokat, és sok korabeli fényképet is magába foglal, a kiállított darabok által villantva fel mozzanatokat a püspök életéből, működéséből." - mondta el a püspök.

Isten szolgáját, Scheffler Jánost 1910-ben szentelték pappá, majd 1942-ben püspökké. Teológiai és egyetemi tanulmányai folyamán dogmatikából és egyházjogból megszerezte a hittudományok doktora fokozatot. Működött lelkipásztorként, tanított középiskolákban, a hittudományi főiskolán és a kolozsvári egyetem jogi karán. Naplói tanúsága szerint munkássága minden területén állandó gondja az volt, hogy hogyan tudná jobban szolgálni a rábízottakat. Püspökké kinevezését sok vívódással fogadta, ugyanis a világháború idejében kormányozta az egyházmegyét. A kommunista hatalom püspöki hivatalából felfüggesztette, kényszerlakhelyre internálta, majd letartóztatta. Zsiláva börtönében halt meg 1952-ben, december 6-án.

A püspök úr beszéde után Bura László tanár úr méltatta Scheffler János életét és munkásságát. Bura elmondta, Scheffler Jánost a gondviselés adta Szatmárnémetinek, akik úgy gondolta püspökként sok jót tehet, de tudta, hogy mindez sok áldozattal is jár.

A kiállítás pannóin megtekinthető a Scheffler János püspökkel kapcsolatos fotódokumentációs anyag, a festőállványon pedig a Adler Kaba által 1942-ben festett Scheffler János  portréja látható. A kiállítás részét képzik, a püspök korából származó miseruhák, püspöki pásztorbot, tolltartó, talpaskereszt, Szent Kereszt ereklye, kehely, rózsafüzér, mitra, kesztyű, pileólus, mellkereszt és gyertyatartó; személyes dokumentumaiból pedig a püspökké szentelésekor elhangzott beszédének kézirata, doktori díszoklevele, valamint pápai kinevezése látható.

A július 8-ig nyitva tartó kiállítást bárki díjmentesen látogatja, a Püspökség célja ugyanis, hogy ezzel is segítse híveit Scheffler János minél jobb megismerésében, a július 3-i boldoggá avatásra való lelki felkészülésben.


Kiállítás nyílt Scheffler János püspök boldoggá avatása alkalmából


Kiállítás nyílt Scheffler János püspök boldoggá avatása alkalmából


Kiállítás nyílt Scheffler János püspök boldoggá avatása alkalmából


Kiállítás nyílt Scheffler János püspök boldoggá avatása alkalmából
Kiállítás nyílt Scheffler János püspök boldoggá avatása alkalmából


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: