2013-02-19 13:12:47• hírek • Póti Orsolya

Almási János termékeiből nyílik kiállítás

Február 22-én Almási János iparművész termékeiből nyílik kiállítás a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ galériájában.

Almási János nem először mutatta be iparművészeti szakértelmét megyénkben, hiszen portékájával minden jelentősebb régióbeli vásáron megfordult és bemutatókat is szervezett a famegmunkálás művészetéből.

Bár mostani élete teljesen Belényeshez kötődik, soha nem felejtette el börvelyi gyökereit; az ottani református templom oszlopainak felújítása is az ő keze munkáját dicséri.

A hagyományőrző faesztergályos 1974. július 8-án született Börvelyben. Tanulmányai elvégzése után a kendergyárban, a „vizesgödörben" kezdett el dolgozni, 1997-ben egy nagykárolyi asztalos műhelyben szerzett állást, 1998-tól pedig a városi bútorgyár alkalmazottjaként sikerült belekóstolnia a faesztergályos szakma szépségeibe. 1998-ban már egy szatmárnémeti bútorgyár bedolgozó munkatársa.

2004-ben Belényesre költözik a családjával, itt vállal alkalmi munkákat, illetve különböző vállalatoknál gyakorolja a faesztergályosságot. Elhivatottsága egy magánvállalkozás megnyitására készteti. Saját műhelyében, saját kezűleg készített gépével gyakorolja a kézművességet.



Magyarságtudatának ápolása egy román közösségben éled fel benne. Itt válik nyilvánvalóvá számára, hogy valójában milyen szép, gazdag és egyedi a kultúránk. Így élete egyik fő célkitűzése a hagyományok megújítása.

Február 22-én, péntek délután 14 órától az iparművész termékeiből nyílik kiállítás a szatmárnémeti Alkotóházban, azaz a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ székhelyén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: