2013-06-25 10:29:16• hírek • Póti Orsolya

Kiállítás az Aranykapu Fonó-Házban

Az Aranykapu Kulturális Egyesület június 26-án érdekesnek ígérkező kiállítással várja a szatmáriakat, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az Aranykapu szerda délután 17 órától "Élő örökségünk - kézművesek és mesterségeik" címmel indít útjára egy kiállítás sorozatot, amely térségünk egykori kismesterségeit, népi mesterségeit "testközelben" mutatja be, nem csak kiállított tárgyak, munkaeszközök formájában, hanem élővé varázsolva egy-egy kihalófélben lévő mesterséget.

A sorozatunk első állomását a Kárpát medence egyik nagy múltú mestersége, a honfoglalás előtti időkből ismert és gyakorolt, mára szinte teljesen eltűnőben lévő gyékényfonás, gyékényszövés mestersége képezi. A szatmáriak közül bizonyára sokan ismerik a Nagypiacon évek óta portékáit kínáló Kiss Józsefet, a Maros megyei Mezőfeléről származó gyékényfonót. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a gyékényfonásnak egy emberöltővel ezelőtt még térségünkben, Szatmárban és a Bihar megyei Érmelléken is igen nagy becsülete volt s számos gyékénykötő, szatyorkötő, székfonó számára biztosított megélhetést ez a szakma.

„Nem akadt olyan háztájék, ahonnan hiányzott volna a falu határában vágott gyékényből font szakajtó, tojáskas, szatyor, méhkas, ágy mögé való, lábtörlő. S csak az tudhatja igazán, mennyire emberhez illő anyagról van szó, aki maga is ült már, feküdt már gyékényből (helyenként sásból) font ágyon, széken, s fejtetőjét a napsütéstől, lábát pedig az út porától védte gyékénykalap, gyékénypapucs" - nyilatkozta Takács Andrea, a kézműves műhely egyik oktatója, az Aranykapu tagja.

Mint megtudtuk, Kiss József gyermekkorában sajátította el a mesterség fogásait, hivatásszerűen azonban 35 évesen kezdett el gyékényfonással foglalkozni a Marosvásárhelytől 14 km-re lévő Mezőfelében, ahonnan azóta évente többször is ellátogat hozzánk, hogy az idősebb és a fiatal generáció számára egyaránt tetszetős, mai használatra alkalmas portékáit eladásra kínálja. Jóska az utolsó gyékényfonó nemzedéket képviseli Erdélyben.

A kiállításon megtekinthetőek Kiss József és a mezőfeleiek munkái mellett térségünkből származó gyékénytárgyak is, székek, dikó, szakajtókosarak.

A kiállítás keretében lehetőség nyílik a gyékénykötés mesterségbeli fogásainak ellesésére, kipróbálására, a mesterrel való beszélgetésre. A gyerekeket is megszólító alkalom interaktív kézműves tevékenységgel várja a legifjabb korosztályt.

A szervezők szeretnék felkérni mindazokat, akiknek családi hagyatékában fellelhetőek régi, a térségünkből származó, gyékényből készült használati tárgyak, és ezeket a kiállítás idejére az egyesület rendelkezésére tudnák bocsátani, jelezzék ezt telefonon (0744-687813), vagy e-mailen (aranykapu.ke@freemail.hu).

A kiállítás helyszíne a Holló (Marasesti) utca 12. Szám alatti Aranykapu Fonó-Ház, a belépés díjtalan.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: