2011-09-22 16:29:48• hírek • Balog Anita

Kiállítás a legértékesebb szerzeményekből

Különleges kiállításnak ad otthont a Szatmár Megyei Múzeum földszinti terme.

A Szatmár Megyei Múzeum a gyűjteményébe tartozó tárgyakhoz több úton is hozzájut: a régészeti ásatások során előkerült leletek mellett lakossági felajánlásokból, vagy a lakosok által eladásra kínált tárgyakból is vásárol, de sok esetben éppen az Ócskapiacon találnak olyan tárgyakat, amelyek teljesebbé tehetik a kulturális örökségünket. A 2005 óta a múzeum birtokba került tárgyak legjavát mutatja be a legújabb tárlat, amely október közepéig lesz megtekinthető.

A kiállítás csütörtök déli megnyitóján több iskolai osztály is vendégeskedett a múzeumban, a diákok pedig nagy érdeklődéssel szemlélték a meglehetősen vegyes tárlatot. A Tasnádon, Halmiban és Csanáloson végzett ásatások során előkerült tárgyak éppúgy megtalálhatók itt, mint a Bobáldi Alkotótábor képzőművészei által készített és adományozott művek. Láthatók továbbá néprajzi szempontból fontos, az avasiak életét meghatározó tárgyak és elegáns XIX. századi ezüstpoharak, sőt egy XX. század eleji kezdetleges kenyérpirító is.

Daniela Balu muzeológus a megnyitón a diákokat arra buzdította, hogy keressenek olyan tárgyakat, amelyek beleillenének a múzeum gyűjteményébe, hogy együtt gyarapítsák a szatmáriak örökségeinek tárát. Egyébként 1992 óta a múzeum birtokába kerülő tárgyak száma szinte megduplázódott, jelen pillanatban 50 ezer tárgy, alkotás szerepel a leltárban. Ezek a Szatmárnémetiben található múzeumok mellett a megye tájházaiban, vidéki múzeumaiban találhatók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: