2011-11-23 12:31:49• hírek • Póti Orsolya

Kiállítás a dák királyi aranykarkötőkből

Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervez különleges kiállítást a Nemzeti Történeti Múzeum Múzeum, Szatmár Megye Tanácsa, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Szatmár Megyei Múzeum. A tárlatmegnyitóra november 28-án, hétfőn 13 órától kerül sor a Megyei Múzeumban.

A dák ötvösművészet remekműveit, a sarmisegetuzai királyi aranykarkötőket mutatja be az a kiállítás, mely november 28-án nyílik a Szatmár Megyei Múzeumban.

1996-2001 között úgy romániai, mint a külföldi régészek körében olyan pletykák terjengtek, hogy temérdek dák és görög aranyérmék, római ezüstérmék, valamint vastag, többspirálos, kígyóalakú aranykarkötők rejlenek a Sarmisegetuza Regia régészeti lelőhelyen.

Ennek hallatára többen kutatásra indultak Sarmisegetuza Regia környékére, és mintegy féltucat nemesfémet vittek el. 2007-ben mintegy 13, a környékről származó karkötőt sikerült visszaszereznie a hatóságnak - ezek a bukaresti Nemzeti Történeti Múzeum állandó tárlatának részét képezik, és Szatmárnémetiben is bemutatásra kerülnek november 28-án. A kutatások azonban azt jelzik, hogy a 13 aranykarkötő csak egy része a környéken rejlő leleteknek.

A kiállítás keretében bemutatásra kerülő karkötők súlya közel 700 és 1.200 gramm között van. A régészeti elemzések eredménye szerint, az ékszereket arany ezüst és réz ötvözetéből készítették, előállításukhoz nagy részben alluviális nyers aranyat használtak fel. A dákok ugyan nem hagytak hátra írásos forrásokat, de úgy tűnik, bővelkedtek nemesfémben, a környező hegyeknek és folyóknak köszönhetően.

A rendezvényen jelen lesz Dr. Ernest Oberlander Tarnoveanu, a Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója, aki a dák aranykarkötők visszaszerzéséről tart majd érdekes előadást. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A kiállítás november 28. és december 1. között ingyenesen látogatható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: