2011-11-21 15:32:33• hírek • Kocsis Zoltán

A családon belüli erőszak létezik – beszéljünk róla

A statisztikák szerint a 16 és 44 év közötti nők körében a családon belüli erőszak több elhalálozást vagy súlyos megbetegedést okoz, mint a rák, vagy a közlekedési balesetek. Az öreg kontinensen szinte minden második nő (45%-uk) szenvedett már a családon belüli erőszak, atrocitás következtében.

Ráadásul a családi erőszak nem csak a nőket veszélyezteti, hívta fel a figyelmet Doina Vasut, a Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztályának (SPAS) vezetője, hanem a gyerekeket és az időseket is. Mindezekre és az erőszak veszélyére szeretné felhívni a figyelmet a SPAS, amely november utolsó teljes hetét az erre a célra szánt konferenciának szentelte. Mindezt annak az apropóján, hogy november 25.-én van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja.

A SPAS az elmúlt egy évben részt vett az „Európa - szemtől szembe a családon belüli erőszakkal" elnevezésű programban, Németország, Csehország, Lengyelország, Lettország, Belgium, Hollandia és Svájc partnereként.

Vasut elmondta, hogy a kapcsolatfelvétel következtében több országba is ellátogathattak, aminek az egyik hozadéka az a felismerés, hogy a román törvénykezés nagyon le van maradva ebben a tekintetben (is) az európaitól. A másik következmény, hogy Szatmárnémetiben létrehozták „családon belüli erőszak elleni hálózatot", amelynek a SPAS mellett tagja többek között a Megyei és a Helyi Rendőrség, a Caritas, a Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság vagy a Megyei Drogprevenciós Tanácsadói Iroda.

Marian Albu alpolgármester bizakodva adott hangot annak, hogy „egy-két év múlva elkészül az a központ, ahol végre konkrét segítséget nyújthatnak az áldozatoknak". Az emberek tudatosításában kiemelte az egyházak szerepét, majd leszögezte, „sajnos a nehéz gazdasági helyzet mindig is hozzájárult az erőszak elszaporodásához. És a szakemberek szerint gazdaságilag továbbra is nehéz évek elé nézünk". Kiemelte továbbá, hogy az egész Románia területén működik a „Mentsük meg a gyerekeket!" (Salvati Copii!) elnevezésű alapítvány, ahová legalább a gyerekek fordulhatnak.

Eleonora Pokola (mustársárga kabátban) az év nője lett 2010-ben Romániában

A konferencia speciális vendége Pokola Eleonora volt. A kolozsvári nő „Egy túlélő története" (Povestea unei Supravietuitoare) címen könyvet írt a családján belül elszenvedett erőszakról, valamint arról, hogyan győzte le az emiatt kialakult mellrákot és tuberkulózisát. „Amiatt szenvedtem, aki valaha életem szerelme volt. Sokan kérdezték, hogy miért nem hagyom ott, mért nem válok el. És nem tudtam nekik mit válaszolni, mert csak én tudtam, mit érzek. A szeretet ugyanis veszélyes fegyverré tud válni, amivel szemben a ráció néha csak játékszerré törpül", fogalmazott. „Egyáltalán nem vagyok olyan erős nő, amilyennek a média azóta engem beállít. Igenis gyenge vagyok és sokáig gyenge voltam szembeszállni és kiszállni is. Be kell vallanom, hogy szégyelltem is. Mégis csak a családomról volt szó", mondta elhaló hangon.

A „családon belüli erőszak létezik - beszéljünk róla" elnevezésű program keretein belül a SPAS kedden mintegy hatezer, az erőszak veszélyeire figyelmeztető naptárat oszt szét. Szerda délelőtt 11.00 órai kezdettel a Megyei Múzeum épületében tematikus fotókiállítást rendeznek, csütörtökön 17.00-tól a Művészeti Iskola diákjai mutatnak be egy előadást az Északi Színházban, pénteken pedig felvonulást szerveznek a Real hipermarkettől a város régi központjáig.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: