2009-06-02 15:21:48• hírek • Gozner Gertrud

Kiállítás - nőknek

Kedd délután 14 órakor került sor a Művészeti Múzeumban Lévay Mária gyöngyékszer-készítő kiállításának a megnyitójára.

Amint Felicia Grigorescu muzeológus, a múzeum képzőművészeti részlegének vezetője megnyitó beszédében elmondta, az ékszerek, a test feldíszítése az emberiség történelmében mindig is kiemelt helyet foglalt el. Az ásatások során általában kétféle tárgyat találnak a régészek: fegyvereket és ékszereket - fontosságukat jelzi, hogy ezeket vitték magukkal a túlvilágra.

Ez a kiállítás főleg a nőknek szól, mert többnyire ők viselnek ékszereket. Azonban ez nem csak a nők kiváltsága, manapság egyre több férfi is hord magán ékszert - tette hozzá a muzeológus. Lévay Mária munkái üvegből és féldrágakövekből készülnek, vagyis természetes anyagokkal dolgozik, amit jó érzés a bőrön viselni. A népi (román, orosz) kultúrákból inspirálódott műveiben szabadon játszik a formákkal és a színekkel.

Kovács Emil Lajos, a művész régi barátja szerint a gyöngyfűzés nem számít hagyományos tevékenységnek Szatmár környékén, ezért is egyedülálló ez a kiállítás a maga nemében. Ugyan a népművészet ihlette Lévay munkáit, de azok valójában az alkotó személyes kreációi.

Lévay Mária 1950-ben született Pusztadarócon, Szatmárnémetiben kirakat és díszlettervezőként dolgozott 1993-ig, amikor is családjával együtt áttelepült a Gyöngyös melletti Visontára.


Lévay Mária munkái többnyire üvegből és féldrágakövekből készülnek.

 


Felicia Grigorescu, Lévay Mária és Kovács Emil Lajos.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: