2017-07-02 14:27:36• hírek • Szatmár.ro

Kiállítás Selma Meerbaum emlékére

Különleges kiállítás nyílt vasárnap délben a Várdomb utcai Nagy Zsinagógában.

A helyi Német Demokrata Fórum és a Szatmári Zsidó Hitközség együttműködése révén nyílt kiállítás vasárnap délben a Nagy Zsinagógában. A Csernyivciben (Cernauti) született Selma Meerbaum tragikusan fiatalon elhunyt zsidó költőnek állít emléket az a dokumentumokból, versekből és fotókból összeállított sorozat, amely most Szatmárnémetiben lesz látható a hónap végéig.

Az 1924-ben született alkotó 16 éves korában kezdett verseket írni, elsősorban szerelméhez, aki nem viszonozta az érzéseit. A második világháború kitörését követően a költőt a Mihailovca-i koncentrációs táborba szállították, ahol szörnyű körülmények között élt, az ott raboskodók ételt és orvosi ellátást alig kaptak, míg végül 18 évesen, tífuszban hunyt el - több ezer sorstársával egyetemben.

Költői munkásságából 57 vers maradt fenn, egy albumban. Német irodalmárok 1980-ban figyeltek fel az irodalmi szempontból értékes költeményekre.

A kiállításban több tabló a verseit tartalmazza, mások az élettörténetét vagy éppen Csernyivci városát mutatják be. A megnyitó részeként két diák olvasott fel a kiállított versekből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: