2018-11-19 14:02:57• hírek • Bede Emőke

Kiaknáznák a termálvíz adta lehetőségeket Sárközújlakon

Újabb tizenegy romániai település kapta meg a helyi érdekeltségű üdülőhely rangot - az erről szóló határozatot csütörtöki ülésén fogadta el a kormány.

A turisztikai minisztérium közleménye szerint Szatmár megyéből két település, Nagykároly és Sárközújlak is megkapta az említett rangot. Bogdan Trif tárcavezető szerint az ezzel a megkülönböztető címmel rendelkező települések nagyobb eséllyel hívhatnak le uniós fejlesztési alapokat.
 

Annak a gondolata, hogy érdemes volna kiaknázni, a Sárközújlak alatt megbújó termálvizet, még 2015-ben megfogalmazódott, viszont annak érdekében, hogy a tervekből valóság váljon, egy igencsak hosszadalmas procedúrának kellett nekiveselkedni. Az út egyik fontos állomása volt a 2017-es év, amikor is a Szatmár megyei város megkapta az Országos Ásványkincshatóságtól a területe alatt található termálvíz kiaknázási lehetőségét. A folyamat egy újabb mérföldköve pedig az elmúl hét csütörtökén született döntés volt, melynek értemében Sárközújlak is magáénak mondhatja a helyi érdekeltségű üdülőhely rangot.
 

A döntéssel kapcsolatban Piricsi Arthur, a kisváros polgármestere a Szatmár.ro kérdésére elmondta, örül a pozitív elbírálásban, ugyanis a cím birtokában jelentősen nagyobb eséllyel pályázhatnak meg bármilyen turisztikai jellegű fejlesztést. A városvezető a termál strand kiépítésében és/vagy gyógykezelési központ kialakításában látja a kiaknázandó turisztikai lehetőségeket.
 

Sárközújlak alatt ugyanis ott a termálvíz, csak ki kell használni. „Más – főként magyarországi – települések ezt igen jól ki tudják használni, s ezzel követendő példát nyújthatnak a többieknek is. Épp ezért vetődött fel az ötlet, hogy miért menjünk mi át a határon túli fürdőkbe, ha itthon is meg lehet mindezt valósítani. A vizsgálatok szerint ugyanis bátran állíthatom, hogy a város alatt található termálvíz minősége van olyan jó, mint a többi népszerű fürdőé” –mondta el Piricsi Arthur, aki a lehetséges beruházások másik előnyére is rávilágított. Egy modern termál strand kiépítése vagy egy gyógykezelési központ amellett, hogy turistákat csalogatna a településre, újabb munkahelyeket is teremtene a Szatmárnémetitől kicsivel több mint 20 kilométerre levő kisvárosban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: