2013-08-20 12:34:21• hírek • Póti Orsolya

Kiábrándult orosz világkép némi humorral fűszerezve

Augusztus 19-én, hétfő este a Tűzoltótoronynál, a megszokott szabadtéri színházi helyszínen zenés előadással nyílt meg a 12. Partiumi Magyar Napok. Az Aradi Kamaraszínház egy készülőben lévő, többciklusú sorozat első részét, az Oroszok című darabot hozta el a szatmáriaknak.

Ezzel az egész estés produkcióval a 75 éve, 1938-ban született szovjet zenész, Vlagyimir Szemjonovics Viszockij emlékének adózott Vihula Mihajlo ukrajnai születésű gitárművész és Harsányi Attila, az Aradi Kamaraszínház tagja. Mihajlo számos gitárverseny és fesztivál díjazottja, tanulmányai után aktívan részt vett Lviv művészeti életében, népszerűsíti az ukrán gitár zenét külföldön, jelenleg Miskolcon él.

A mintegy 80 perces est folyamán részletek hangzottak el Dosztojevszkij regényeiből, Tarkovszkij filmjeiből, valamint az orosz romantika két nagy költője, Puskin és Lermontov verseiből. Harsányi Oroszország nagyjainak idézésén kívül azt is elmondta, mennyire extrém és rizikós játék az orosz rulett, valamint megtudhattuk tőle azt is, hogy, hogyan készül a borscs, a vodka és a pirog.

A színművész továbbá szót ejtett a sztálini időkről, a csernobili katasztrófáról, Lajka kutya űrutazásáról, akinek 2008-ban szobrot állítottak az orosz fővárosban.

A hallgatóságot minden bizonnyal teljesen áthatotta az orosz életérzés, hiszen volt itt miden, ami orosz. Az előadás főhőse, az orosz realista művek hőse volt, az úgynevezett fölösleges ember, aki tétlenül, üresen tengeti az életét, nincs vagyona, nem válik senki hasznára, ő maga is boldogtalan.

Az amúgy depresszív, kiábrándult világképet igyekeztek némi humorral és egy körülbelül tíz perces remek gitárprodukcióval enyhíteni az előadóművészek.

A 12. Partiumi Magyar Napok támogatói:

Kiemelt támogatók: Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Aranyfokozatú támogatók: Tarr Beton, Babytrend, Barta Ati, Autonet, No Pardon Pub.

Ezüstfokozatú támogatók: Farmacenter, CBA, Nyírbátori Sárkányfürdő, Silcomprest, Fery's Invest, Metamob, Kreativ, Inovativ, Kauftherm, Solarex, Secondtex, 2X2 Club, Panatek, Salvator, Transpink, Mindig Friss, Clinica Korall, A24.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: