2010-07-26 09:46:09• hírek • Szatmar.ro

Kiábrándítóan kezdett a címvédő

Győzelemmel debütált a Steaua, Dinamo, Rapid által alkotott bukaresti hármas.

Ukrajna, Svájc és Ausztria után már július végén Romániában is útjára indult a Liga1-nek nevezett labdarúgó élvonal 2010-2011-es szezonja, amely talán a tavalyinál is kiegyensúlyozottabbnak ígérkezik: a címvédő Kolozsvári CFR, a rekordbajnok Steaua, az idén végre ismét bizonyítani kívánó Dinamo és Rapid valamint a feltörekvő Vaslui egyaránt a bajnoki címet tűzte ki maga elé, de nem szabad megfeledkezni a két évvel ezelőtti bajnok, tavalyi ezüstérmes Urziceni-ről valamint a Temesvárról sem.

Közülük a legjobb benyomást a Rapid keltette (persze, az első forduló után mélyreható következtetéseket levonni hatalmas badarság lenne), amely ráadásul egy másik „nagy", a Vaslui skalpját gyűjtötte be. Az egykor a Real Mardidot is edző Lopes Caróval a kispadon felálló moldvaiak nem játszottak rosszul Bukarestben, de a szintén új edzővel (a 14, a tavaly is az élvonalban szereplő csapat közül tíz váltott trénert a nyáron), Marius Sumudicával vitézkedő hazaiak teljesen megérdemelten gyűjtötték be a három pontot. A győzelem kulcsa a tavasszal sokat kritizált Spadacio volt: a brazil középpályás lábából indult mindkét gólpassz, Herea és Cesinha „csak" bebólintotta a labdát a kapuba. Jól debütált továbbá a „brassói légió" (a vasutasok öt játékost is igazoltak a barcasági csapattól) is, főleg Sburlea és Roman volt aktív.

Hatalmas csalódást okozott ezzel szemben a címvédő Kolozsvári CFR: a bajnok úgy zárta a Craiova elleni, szörényvári (Turnu Severin) találkozót, hogy egyetlen egy helyzetet sem dolgozott ki, sőt, még az ellenfél kapuját sem találta el! Bjelanovic, az új csatár, túlságosan statikus és magasságából következően nem túl technikás. Őt szélről kellene megjátszani, ám erre sem Deac, sem Yussouf Kone nem alkalmas, nem beszélve a további támadókról, Budról és Traoré, akik szintén tipikus középcsatárok. Pozitívum, hogy a védelemmel nincsenek nagy gondok: a Craiova is csak két veszélyes kontráig jutott, Costeát azonban előbb Nuno Claro, majd Culio blokkolta, így gól nélkül ért véget a rendkívül gyenge találkozó.


Csapnivaló meccsen játszott egymás ellen a Craiova és a CFR fotó: cfr1907.ro
Csapnivaló meccsen játszott egymás ellen a Craiova és a CFR fotó: cfr1907.ro


Hatalmas érdeklődés előzte meg Victor Piturca visszatérését is a Steaua kispadjára és a szurkolók nem lehetnek elégedetlenek: bár a katonacsapat csak nehezen múlta fölül az újonc Kolozsvári Universitateát, játékában több pozitívumot is fel lehetett fedezni. Technikás játékosai remekül adogattak a középpályán, jól tartották a labdát, amivel nyomást is gyakoroltak a kolozsvári védelemre. Helyzetig viszont csak ritkán jutottak. Más kérdés, hogy ennyi is elég volt Stoicának (egy védelmi hiba után, Nicolita szabadrúgását követően) valamint Stancunak (Tanase passza után), hogy megfordítsák az eredményt, miután Niculescu egy büntető után (Emeghara volt a vétkes) az „egyetemistáknak" szerzett vezetést.

Szintén győzelemmel ünnepelte visszatérését a Dinamo kispadján Ioan Andone, igaz, a piros-fehérek alaposan megizzadtak a három pontért az Astra ellen. A Ploiesti-i meccsen két ellentétes félidőt produkáltak a csapatok: a szünet előtt a hazaiak, utána pedig a vendégek voltak aktívabbak. Stratila, Seto, Mihalcea és Lukács helyzetei után a 35. percben utóbbi szerzett közelről vezetést a fekete-fehéreknek, majd Mihalcea növelhette volna csapata előnyét. A pihenő után a vendégek diktálták a tempót, Niculae, Torje és Kone helyzetei után N'Doye egyenlített büntetőből a 78. minutumban. Ezzel azonban a piros-fehérek nem elégedtek meg, N'Doye, majd Cristea is közel állt előnye növeléséhez, amire Fatay válaszolt egy ziccerrel. Amikor aztán már mindenki elkönyvelte az ikszet, a 93. percben Torje hozta kihagyhatatlan helyzetbe Andrei Cristeát.

A forduló meccsét Temesváron játszották, ahol mind a hazai gárda, mind a vendég Beszterce elsősorban a támadásra koncentrált. A bánságiak a 10. percben Goga révén szereztek vezetést, amit kilenc minutummal később Muresan egalizált. Sőt, a vendégek a 70. percben Coroian büntetőjével a vezetést is megszerezték a beszterceiek, ám ez is pünkösdi királyságnak bizonyult: Magera két perccel később kiegyenlített.

Eredmények:
Sportul Studentesc - Galac 0-1
gól: Iorga 4.

Pandurii - Urziceni 0-0
Rapid - Vaslui 2-0
gól: Herea (27.), Cesinha (79.)

Craiova - CFR 0-0
Temesvár - Beszterce 2-2
gólok: Goga (10.), Magera (72.), illetve Muresan (19.), Coroian (70., 11-es)

Astra - Dinamo 1-2
gólok: Lukács (34.), N'Doye (78., 11-es), Andrei Cristea (93.)

Kolozsvári Universitatea - Steaua 1-2
gólok: Niculescu (5., 11-es), illetve Stoica (44.), Stancu (72.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: