2010-01-30 18:30:28• hírek • Parajdi Andrea

Ki nyúljon a zsebébe?

Nagykároly Önkormányzata finanszírozza a helyi strand azon fejlesztését, amely az elektromos energiakapacitás növelése érdekében szükséges. Nem volt egyetértés a városi tanácsosok között az ehhez szükséges pénzkeret biztosítását illetően, hiszen a strand ügyét koncessziós szerződéssel már „levette a válláról" a nagykárolyi városvezetés.

Oly népszerű és mindenhol igyekeznek egyre inkább alkalmazni a koncessziós szerződéssel való beruházások elindítását, hiszen ez egy olyan fejlesztési lehetőség, amely egyfajta biztonságot ad az Önkormányzatnak arra, hogy a beruházást végző cég komolyan veszi a feladatot, különben nem tud profitot termelni. A koncessziós szerződés lényege, hogy egy előre meghatározott ideig a város „lemond" egy bizonyos javáról, amelyre ez idő alatt költenie sem kell, de legtöbb esetben direkt profitja sem származik belőle.

A nagykárolyi helyi tanács pénteki ülésén a 29 évre koncesszionált városi strand legújabb fejlesztése körül nézeteltérések alakultak ki. Növelni kell a strand elektromos energiakapacitását, ugyanis ez elengedhetetlen a megfelelő működtetéséhez. Az erről szóló megvalósíthatósági tanulmányt és a költségek finanszírozását kellett megszavazniuk a tanács tagjainak, ami korántsem ment gördülékenyen.



Nagykároly Önkormányzata fizeti ki a koncesszióba adott strand új fejlesztését


Kovács Jenő, polgármester a pénzkeret biztosítása mellett érvelt, amelyekkel később a napirendi pontot illetően a többségi szavazatot is megszerezte. Mint mondta az önkormányzat által finanszírozott beruházás a környékbeli energiafogyasztóknak is segítség lesz, hiszen többen is panaszkodtak arra, hogy az alacsony energiakapacitás miatt sorra elromlanak az elektromos készülékeik.

A panaszok valószínű csak szóban hangzottak el, ugyanis, ahogyan azt a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának egyik dolgozója elmondta - megcáfolva a polgármester érveit - egyelőre egyetlen egy írásos lakossági kérvény sem érkezett az elektromos energia kapacitásának növelésére. Ezek hallatán a liberális frakció is ellenérvekbe kezdett. Szerintük dicséretes dolog, hogy az önkormányzat támogatja a helyi beruházókat, de érthetetlen, hogy ebben a helyzetben egy olyan terület érdekében vállal egy közel 330 ezer lejes kiadást, amelyet 29 évre koncesszióba adott, ergo minden fejlesztést az üzemeltetőnek kellene megfinanszírozni.

Mégha sikerült is mindkét félnek komoly pro-kontra érveléseket felsorakoztatniuk, a mellett szavazatok többségben voltak, úgyhogy a hitelekkel terhelt nagykárolyi költségvetés kiadási oszlopába egy új fejezet is beírta magát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: