2017-04-22 14:00:33• hírek • Kocsis Zoltán

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Bringák a fejek fölött – az elmaradhatatlan mozzanat zárta szombat délelőtt a Critical Mass kerékpáros felvonulást Szatmárnémetiben. Mert hinni kell benne, hogy meg lehet változtatni a világunkat!

A kerékpárosok számára barátságtalan városi környezetre és közlekedésre kívánta felhívni a figyelmet a Critical Mass, amikor 1992-ben elsőként szervezték meg San Franciscóban. Az azóta eltelt negyed évszázadban a mozgalom üzenete alaposan kibővült, nem véletlen, hogy összenőtt a Föld napjával.

A Föld napját 1970 óta immár 175 országban ünneplik minden év április 22-én. Egyik mottója igen motiváló és arra kíváncsi,„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Szombat délelőtt Szatmárnémetiben mintegy 120 kerékpáros indult el a Székesegyház elől a jó háromnegyed órás kerékpártúrára. Kicsik és nagyok nyeregbe pattantak és követték a menet elején haladó Márk-Nagy János főszervezőt és Kereskényi Gábor polgármestert.

A Székesegyház után a Kazinczy (Stefan cel Mare) utca, az Ady Endre (Perényi) utca, a Magyar (Rodnei) utca, az Udvari (Fabricii) út, a vasúti felüljáró, ismét az Udvari út, a Batizi út, a Bányai (Henri Coandă) út, az Árpád (Vasile Lucaciu) utca, a Sugárút (I.C. Brătianu), a Régi Főtér következett, majd a Battyány közön áthaladva érkeztek meg a jókedélyű bringások az új központba.

„Egyáltalán nem fáradtam el!”, mondja nevetve apjának a kisiskolás Bálint. „Nem volt megerőltető, de a lényeg nem is az volt, hanem, hogy mozogjunk egy kicsit”, jön az atyai válasz. És miközben a megmozdulás célja a környezetbarát közlekedés népszerűsítése, valamint, hogy felhívja a figyelmet az emberiség számára nagy kihívást jelentő környezeti problémákra, a lényeg mégiscsak az, hogy minél többet mozogjunk! Mert ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni legalább a saját világod?

A Föld napja részeként a délutáni órákban, 18 órai kezdettel a SamStudia Egyesület akusztikus zenei koncertet és helyi képzőművészek munkáiból kiállítást szervez, szintén a Föld napja apropóján, a Szatmár Megyei Múzeum előtti téren.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: