2010-11-01 15:43:02• hírek • Szatmár.ro

Ki, mit nem tud a XXI. században: Az evőeszközök használata

A világhírű olasz író, Giovanni Papini egyszer azt nyilatkozta, hogy az étkezésnek teljes intimitásban és diszkrécióban kellene zajlania.

Valójában semmilyen eszmefuttatásra nincs szükségünk annak érdekében, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan is kell illendően étkezni úgy, hogy közben az asztaltársaságunk többi tagját nem zavarjuk a csámcsogásunkkal. Néhány alap illemszabályt azonban be kell tartanunk. Nemcsak az étteremben, de otthon vagy baráti társaságban is. Sokan az evőeszközök használatával egyáltalán nincsenek tisztában. Zavarba jönnek, ha egy előkelő étterembe vacsoráznak, és nem tudják, melyik evőeszköz, mire való.

Napjainkban az evőeszközök használata természetes dolognak számít. Amint azt tudjuk ez nem minden korszakban és nem minden kultúrában volt így. Egy röpke történelmi visszatekintés során kiderül, hogy az evőeszközök sorában a kés volt az elő „nagy felfedezés", amit a kanál és a villa követett. Őseinknek is szükségük volt néhány segédeszközre annak érdekében, hogy az ételt valamilyen módon a tálból a szájához juttassák. Miután rájöttek, hogy a kezénél jóval praktikusabb eszközök is a szolgálatukba állhatnak, előszeretettel alkalmazni is kezdték azokat. Sokan bele sem mernek gondolni abba, mi lenne velünk kanál nélkül. Már az Ó-Testamentumban is találunk feljegyzéseket arra vonatkozólag, hogy az egyiptomiak, sőt az asszírok is használtak kanalat. Bronz-, fa, ezüst-, aranykanál, mind az étkezés szolgálatában álltak.

A feljegyzések alapján a villa mindössze négyszáz éves múlttal büszkélkedhet. A kezdeti időszakában sokkal nagyobb és hosszabb volt, mint a ma használatos változata. Állítólag kényszerűségből került alkalmazásra, mivel a XVI. századi ruhaköltemények olyannyira kacifántosak voltak, hogy ezeknek köszönhetően már nem sikerült olyan egyszerűen kézzel a szájhoz juttatni az ételt. Napjainkban már leginkább a kés kíséretében használjuk a következőképpen. A kést mindig a jobb kezünkben fogjuk annak érdekében, hogy a vágás erőssége sokkal nagyobb legyen, a villát pedig a bal kezünkben tartjuk. A kést nem erőltetve, hanem könnyedén használjuk. Ezt a két evőeszközt soha ne markoljuk meg, hanem a hüvely-, a mutató- és a középső ujjak között tartjuk.

Miközben az ételt rágjuk, kezünket a tányér mellett pihentetjük, az evőeszközöket értelemszerűen vízszintesen a tányér mellett tartjuk. Sokan hajlamosak megfeledkezni, hogy kés van a kezükben és hadonászni kezdenek. Ezekkel nem ajánlott sem hadonászni, sem pedig függőlegesen tartani. Abban az esetben, ha étkezés közben mégsem vágunk vele, a kést mindig a tányér szélére helyezzük. Ha vendégségben vagyunk és véletlenül valamelyik evőeszközt nem találjuk elég tisztának, ne tisztogassuk szemmel áthatóan, mivel ezzel megsértjük a házigazdát. A kést arra is használhatjuk, hogy segítségével a villára helyezzük az ételt.

Tésztaféléket, húst vagy főzeléket soha nem illik kanállal enni. Miután az étkezést befejeztük, és már semmit nem kívánunk fogyasztani ezt úgy jelezzük, hogy a két evőeszközt egymással párhuzamosan, nyelükkel a jobb kezünk irányába helyezzük. Végül, de nem utolsó sorban, evés közben nem nyitott szájjal, lehetőleg hangtalanul és ne csámcsogva étkezzünk.


A világhírű olasz író, Giovanni Papini egyszer azt nyilatkozta, hogy az étkezésnek teljes intimitásban és diszkrécióban kellene zajlania

A világhírű olasz író, Giovanni Papini egyszer azt nyilatkozta, hogy az étkezésnek teljes intimitásban és diszkrécióban kellene zajlania


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: