2010-10-19 10:23:34• hírek • Szatmár.ro

Ki, mit nem tud a XXI. században? A levelezés

A kommunikáció, az üzenet- és információváltás egyik népszerű formája a levelezés.

A technika robbanásszerű fejlődésével a hagyományos levelezést napjainkban egyre inkább felváltja az e-mailezés. A személyes beszélgetés és a telefonálás után, elmondhatjuk, hogy a levelezés hagyományos kommunikációs csatornának bizonyul.

Mielőtt még levélírásba kezdenénk, tisztában kell lennünk azzal, pontosan mit is szeretnénk közölni. Alkalomtól és az információ milyenségétől függően ajánlott egyfajta logikai sorrendet felépítenünk.

Levelünk lehetőleg lényegre törő és érdeklődést felkeltő legyen. Az illemszabály úgy kívánja, hogy levélbe semmi sértőt ne írjunk, sőt a pletykálkodást is mellőznünk kell. Dühből vagy hirtelen felindultságból soha ne írjunk levelet. Lehetséges, hogy pillanatnyilag levezetjük ugyan a feszültséget, de a későbbiekben ezt megbánthatjuk. A levelet elküldés előtt - az esetleges hibák kijavítása végett - minden esetben célszerű még egyszer átolvasni. Itt nem csak a helyesírásra, hanem a mondandónk lényegére gondoljunk.

A mai modern e-mailezgetések ellenére, ne feledkezzünk meg a hagyományos levelek szerepéről és hangulatáról. Lehetőleg személyes levelet mindig kézzel írjunk, ezzel egyértelműen a címzetthez fűződő bizalmas hangulatot helyezzük előtérbe. Fontosabb eseményről a meghívókat minden esetben kézzel írjuk. Abban az esetben, ha úgy gondoljuk, hogy első nekifutásra nem tudnánk esztétikailag szép és jól átgondolt levelet írni, egy piszkozatot is készíthetünk. Lényeges, hogy jól áttekinthető és olvasható, egyforma hosszú sorokat írjunk. Ne feledkezzünk meg a margóról sem, melyet a lap mindkét oldalán hagyhatunk. A külalak szempontjából lényeges, hogy milyen a levélpapír anyaga: tiszta és az alkalomnak megfelelő legyen.


A modern technika nyújtotta kényelem ellenére, ne hanyagoljuk a kézzel írott levelek továbbítását

A modern technika nyújtotta kényelem ellenére, ne hanyagoljuk a kézzel írott levelek továbbítását sem


A teljesség igénye és az illem is úgy kívánja, hogy a megszólításról, a levélzárásról és a keltezésről sem szabad megfeledkeznünk. Napjainkban a megszólítás a papír bal szélén kap helyet, régen a levél közepére írták. Nagy kezdőbetűvel írjuk a megszólítás minden egyes szavát. Egy levelet illik kellőképpen befejezni, illetve az ilyen jellegű kommunikációnak, eszmefuttatásnak véget vetni. Ennek a levél céljának és tartalmának megfelelőnek kell lennie. Mindig zárt levélben közöljük a fontos adatokat, információkat és személyes gondolatokat is. Magától értetődő, hogy nem szeretnénk, ha bizalmas levelezésünket illetéktelen személyek is elolvasnák.

Kevesen tudják, hogy a papírt hosszában-, majd félbe hajtjuk, ha hivatalos levelet írunk. A boríték milyensége sem elhanyagolandó szempont. Ennek gyűretlennek és tisztának kell lennie, melyre a pontos címet: lakóhelyet, utcát és házszámot kell feltüntetni. A bélyeget sem ragaszthatjuk a nekünk tetsző módon. Ennek a jobb felső sarokban kell helyet kapnia. A bal felső sarokban szerepeljenek a feladó pontos adatai azért, hogy vissza küldhessék a feladónak a levelet, abban az esetben, ha nem találják a címzettet.

Természetesen vannak olyan események, amikor egy képeslap is elegendő. Fontos, hogy erre semmi személyes, bizalmas információt ne írjunk, ennek célja mindössze az üdvözlés. A modern technika nyújtotta kényelem( e-mail, telefon, sms) ellenére, ne hanyagoljuk a kézzel írott levelek továbbítását sem, mivel levelet írni és kapni egyaránt jóleső érzés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: